Könyvet a könyvtárból! – előadás az OSZK-ban

Kedves Kollégák!

A Katalistről továbbítjuk a hírt, amelynek az iskolai könyvtárakban is kamatoztatható vonatkozásai is vannak:

Az Országos Széchényi Könyvtár – Könyvtári Intézet négy alkalomból álló olvasásfejlesztési sorozatának keretében Hajnal Ward Judit, a Rutgers Egyetem (USA) könyvtárosának előadására 2010. december 2-án (csütörtökön) 10-15 óra között kerül sor, melynek címe: Könyvet a könyvtárból! Arculatváltás az amerikai könyvtárakban?

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti nagyelőadó, Budapest, Budavári Palota F épület

 Moderátor: Péterfi Rita

 A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze Marosán Ágnesnek a marosan@oszk.hu címen vagy a +36-1-22-43-700/379-es melléken.

Összefoglaló

Hogyan irányítja a mai könyvtár virtuális és valós látogatóit, hogy azok valóban megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő könyvet? Mit, mikor és hogyan olvasnak mostanában az emberek? Hogyan segíti a könyvtár digitális része a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat? Miért célja az amerikai könyvtáraknak az olvasók visszacsábítása? Milyen módszerekkel próbálkoznak mostanában? Milyen újításokat lehet itthon meghonosítani, és milyen áron? Ilyen és hasonló kérdésekre keres választ az amerikai könyvtárak néhány jellegzetes, gyakori vagy meglepő programját és ötletét bemutató előadás és szeminárium. Az érdeklődők közelebbről megismerkedhetnek olyan kezdeményezésekkel, mint például a New York-i Közkönyvtár nyári olvasásra serkentő kampánya, a lehetséges olvasásfejlesztő és gyermekprogramok adatbázisba gyűjtése, az egyetemi könyvtárak információs készségeket fejlesztő és mérő törekvései vagy felolvasó est kutyáknak a könyvtárban.

A délelőtti előadáson hallottak alapján délután közelebbről is megvizsgálhatjuk, hogy miért bizonyultak működőképesnek bizonyos könyvtári programok az Egyesült Államokban. Az egyes újítások előnyeit és hátrányait figyelembevéve gyakorlati szempontból elemezzük, hogy milyen feltételek szükségesek a sikeres megvalósításhoz. Végül a résztvevők teret engedhetnek képzelőerejükek és kreativitásuknak is: kiscsoportos foglalkozás keretében megterveznek egy-egy, az amerikaihoz hasonló mintaprogramot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: