Beszámoló a pécsi Vándorgyűlésről

Szakmári Klára KTE elnök beszámolója a vándorgyűlésről.

Kedves Kollégák!

Az idén az MKE Pécsen tartotta a 43. Vándorgyűlését. A Könyvtárostanárok Egyesületének elnökségét és tagságát én képviseltem.

Örömmel számolok be a programokról:

Csütörtökön délben Vincze Marcsi fogadott minket a Pázmány Péter iskolában. Sajnos csak 5 fő volt a könyvtárlátogatáson és kötetlen szakmai beszélgetésen. Nagyon aranyosan fogadtak bennünket, Marcsi beszámolt a sok szép programról. Sajnáltam, hogy olyan kevesen voltunk…de lehet, hogy a hőség is az oka volt… Visszafelé 39 fokot mutatott a hőmérő az utcán…

Csütörtök du. a plenáris ülésen dr. Pléh Csaba előadását élvezhettük!

Pénteken sikeresen lezajlott a gyermekkönyvtáros- könyvtárostanár szekcióülés. A levezető elnök Budavári Klári volt. Megszámoltam olyan 50-52-en voltak a szekcióban, a többség végig maradt. A jelen lévőknek osztottam a KTE szórólapját és pár szóval említettem az egyesület pályázatait, a kitüntetési felterjesztést, népmese napját és az őszi szakmai napot és bemutattam Vincze Marcsit.

Először Villányi Rózsa mutatta be a Tudásközpont Gyermekkönyvtárában folyó munkát. Aztán Vincze Marcsi a testvérmúzsák vetélkedősorozatról és a pécs-baranyai munkaközösségi összefogásról beszélt- szerintem sikeresen.

Ezt követte a Csimota Kiadó http://www.csimota.hu/ papírszínházi bemutatója -ez nagyon érdekes volt. Egy dobozt ki lehet nyitni paravánná és benne mozgatni a nagyon szépen, ígényesen megvalósÍtott illlusztrációkat. A kép hátulján pedig van a szöveg, amit mesél a képmutogató. Nagyon kreatív és interaktív tud lenni, szerintem még a felnőttek is élvezik! Az együttlét öröme, a mese varázsa .http://www.papirszinhaz.hu/

A Naphegy Kiadó http://www.naphegykiado.hu/a legkisebbek és az óvódások nagyon szép mesekönyveit mutatta be.

A szekcióülésekről volt on-line közvetítés, ezek elérhetők lesznek a vándorgyűlés honlapjáról.

Péntek du. először szerveztek a hallgatók maguknak worshopot- oda is beültem, mivel a tematikában szerepelt az iskolai könyvtár. Erre végül nem került sor, túl sok volt a téma. Az érdeklődésre való tekintettel röviden bemutattam az egyesületet, felhívtam a figyelmet honlapunkra és osztottam a KTE szórólapját. Ezután a képzésekről beszéltek a hallgatók, volt hallgatók, hol milyen jellegű kurzusok vannak. Az ELTE-t Habók Lilla képviselte. Szóba került a könyvtárostanári “szakirány”- amivel nem lehetnek könyvtárostanárok.  Baráthné dr. Hajdú Ágnes is jelen volt Szegedről, ő is, én is hozzászóltunk a képzési anomáliák kérdéséhez. Nagyon fontos lenne, hogy mi is foglalkozzunk a hallgatókkal, a jövő könyvtárostanáraival.

A záró plenárison a szekcióelnökök számoltak be és felolvasták a szekció ajánlását. Jó hosszan tartott, a mi szekciónkról Budavári Klári számolt be.

AZ MKE standján lehetősége volt a KTE-nek bemutatni a Kis KTE könyvek köteteit és a CD-inket. Büszkék lehetünk, mert nekünk van a legtöbb kiadványunk!

A Vándorgyűlésről bővebben: http://vandorgyules.tudaskozpont-pecs.hu/

Képek: http://vandorgyules.tudaskozpont-pecs.hu/node/31

Mozgóképes beszámolók: http://www.youtube.com/watch?v=LdgbVKCk_Iw&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=4TxxUCRC7uU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=zOmiA8rHpTk&feature=youtu.be

A Tudásközpont gyönyörű, mindenkinek ajánlom a meglátogatását, aki Pécsen jár!

A szervezők nagyon kitettek magukért, jól szervezett volt minden program, nagyon segítőkészek voltak a kollégák! Köszönjük!

Szakmári Klára
KTE elnök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: