ÚJ! – Könyvtárostanárok besorolása

Kedves Kollégák!

Megjelent a nemzeti köznevelési törvény módosítása: http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/5252a3f3e6e4853a96d0acd5cb51c1b19e11ee9e/megtekintes

 Mivel Egyesületünk többszörös írásbeli megkeresésünk ellenére sem kapott hivatalos választ, sem az államtitkárságtól, sem a KLIK-től, ezért újságíróhoz fordultunk, aki a következő választ kapta:

„Az sem világos, hogy a könyvtárostanárok bekerülnek-e szeptembertől a pedagógus I-be, vagy csak 2015 januártól sorolódnak át?

A pedagógushivatást segítő támogatási rendszer bevezetése, ezen belül a béremelés mindenkire vonatkozik, aki  pedagógus munkakörben dolgozik. Így szeptembertől a könyvtárostanárok is a pedagógus I-be kerülnek.

köszönettel: Dobi Ágnes sajtóreferensEmberi Erőforrások Minisztériuma
Köznevelésért Felelős Államtitkárság
H-1055 Budapest, Szalay u. 10-14.
Telefon: +36 (1) 795 46 80E-mail:agnes.dobi at emmi.gov.hu

Web:    www.kormany.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtós munkatársai az általuk küldött válaszokban a szervezet (minisztérium, államtitkárság) álláspontját közvetítik.
Kérjük, hogy hivatkozásaikban az adott szervezeti egységre és ne a választ küldő munkatársra hivatkozzanak.”

 

A könyvtárostanárra vonatkozó részletes jogszabályi hivatkozás összeállításáig – pár nap – kérjük türelmeteket. Erről szintén e-mailt küldünk.

Üdvözlettel:

Szakmári Klára
könyvtárostanár, a KTE elnöke

Az EMMI sajtóreferensének válasza eredetiben letölthető itt: EMMI_sajtóreferens_pedstátus

A KTE jogszabályi összefoglalója:

Jogszabályi összeállítás_SZK

***

A Köznevelésért Felelős Államtitkárság válasza az Origo újságírójának
2013. 09. 04.
http://www.origo.hu/itthon/20130903-kapnak-vajon-beremelest-az-iskolai-konyvtarosok.html

A pedagógusok új előmeneteli rendszere, az életpálya modell – és ennek részeként a béremelés – a következő foglalkoztatottakra vonatkozik 2013. szeptember 1-jétől: a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben, a pedagógiai szakszolgálati intézményben és a pedagógiai-szakmai szolgáltató intézményben pedagógus, illetve pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben, valamint a gyermekvédelmi intézményekben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakra (nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 64. § (2) és (4) bek., valamint 65. § (9) bek.).

A könyvtárostanár (tanító) pedagógus-munkakör, a könyvtáros viszont nem az. A munkakört a kinevezési okmánynak kell tartalmaznia, és ebben a feleknek, a munkáltatónak és a munkavállalónak/közalkalmazottnak kell megegyeznie. Vagyis önmagában az a tény, hogy valaki rendelkezik a könyvtárostanár munkakör betöltéséhez szükséges végzettséggel, szakképzettséggel, még nem jelenti azt, hogy automatikusan könyvtárostanár lenne a munkaköre. Az nyilván nem megfelelő munkaköri megnevezés a kinevezésben, ha az alkalmazott olyan feladatokat lát el, mint egy könyvtárostanár (pl. könyvtári órák megtartása), ugyanakkor mégis könyvtáros a munkaköre. A könyvtáros tanár munkaidejének beosztását az Nkt. 62. § (12) bekezdése határozza meg.

Amennyiben valakit könyvtáros munkakörben foglalkoztatnak és nem is lát el a könyvtárostanári (tanítói) munkakörbe tartozó feladatokat, akkor most még nem, de 2015. szeptember 1-jétől vonatkozik rá az új pedagógus előmeneteli rendszer és béremelésben is fog részesülni, amennyiben rendelkezik pedagógus szakképzettséggel.

Ha valakinek a munkaköre könyvtárostanár (tanító) vagy a könyvtárostanár munkakörbe tartozó feladatokat lát el, de munkaköre helytelenül könyvtárosként lett megjelölve a kinevezésében, akkor a kinevezését a valós helyzetnek megfelelően korrigálni kell, és egyben kiterjed rá is az életpálya és a béremelés hatálya. A Köznevelésért Felelős Államtitkárság felhívja a figyelmet arra, hogy a könyvtárostanár (tanító) munkakör csak a következő szakképzettséggel tölthető be: könyvtárpedagógia-tanár, informatikus könyvtáros és tanító vagy tanár vagy szociálpedagógus, továbbá iskolai, kollégiumi könyvtárostanárnak vagy könyvtárostanítónak alkalmazható az is, aki a 3. mellékletében foglaltak szerint az iskolában, kollégiumban pedagógus-munkakör betöltésére jogosító tanítói vagy tanári végzettséggel és szakképzettséggel, továbbá iskolarendszeren kívüli oktatásban szerzett emelt szintű könyvtárosi szakképesítéssel rendelkezik (Nkt. 98. § (7) bek.).

11 hozzászólás

 1. Tisztelt Szerkesztőség!
  Azt szeretném kérdezni, hogy pedagógus besorolásban vagyok, könyvtárpedagógia MA-t végeztem, és könyvtárosi, valamint magyar középiskolai tanári diplomám van, de a nevelési-oktatási intézményben nevelő-és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben vagyok az állományban.
  Munkaköri leíráson, bérjegyzékben pedagógus a besorolásom.
  Mikor kaphatok fizetésemelést? 2013-ban vagy 2015-ben?
  Üdvözlettel: Albert Anikó könyvtárostanár

  • Kedves Anikó!
   Most egészítettem ki a bejegyzést a Közoktatási Államtitkárság válaszával, amelyet az Origo.hu újságírójának adtak.

   A végzettségeid és a foglalkoztatásod körülményei alapján tanár státuszban kell hogy tartsanak továbbra is, vagyis a Pedagógus I-be kerülsz, és szeptember 1-jétől jár a béremelés. Arra figyeljen az intézményvezetőd is, hogy a kinevezéseden a könyvtárostanár megnevezés szerepeljen, és ne könyvtáros!

 2. Kedves Kollégák!
  Főiskolán végeztem, történelem-könyvtár szakon. Jól értelmezem, hogy ez nem felel meg a könyvtárostanár munkakör betöltéséhez?

  Köszönettel
  Horváth Beáta

  • Nem jól értelmezed: a korábbi könyvtáros megnevezés a főiskolai és egyetemi képzésben ugyanúgy elfogadható, mint a későbbi diplomák, mert később átnevezték a szakot. De ez a
   végzettségi követelményt visszamenőlegesen nem befolyásolja.

   Üdvözlettel,

   Bondor Erika

   • Kedves Erika!

    Köszönöm a választ! Remélem, a jogszabályok végrehajtói is így gondolják : )!

    Üdvözlettel
    Horváth Beáta

 3. Tisztelet Kollégák!

  Nékem csak főiskolai könyvtáros végzettségem van, úgy tűnik, lemaradok az életpályáról.
  Ezzel kapcsolatban lenne egy pár észrevételem:
  – Középiskolában dolgozom könyvtárosként, ahol évente nem túl sok könyvtárhasználati óra van. Úgy gondolom, hogy a munka jelentős részét nem az órák tartása teszi ki. A könyvtárostanárnak elsősorban könyvtárosnak kellene lennie.
  – A végzettségnek tanári diplomát ír elő. Ha nekem lenne magyar, történelem, földrajz, stb. végzettségem, jobb könyvtáros lennék?
  – A főiskolán pedagógiát, didaktikát, pszichológiát, azaz az általános tárgyakat tanultuk, órákat is tartottunk. Ha a munkámhoz ez nem elegendő, akkor miért kellett tanulni?
  – Megdöbbentő, hogy ” iskolarendszeren kívüli oktatásban szerzett emelt szintű könyvtárosi szakképesítéssel” is lehet dolgozni iskolai könyvtárban. Eszerint a diploma kevesebbet ér ennél, ha nincs hozzá tanári végzettség.
  – Tudjuk, hogy milyen helyzetben és állapotban vannak az iskolai könyvtárak. Ne is várjunk fejlődést, ha az ott dolgozó könyvtáros csak tanári feladatai mellett látja el a teendőket. A törvényeket az iskolák sem tartják be ezzel kapcsolatban. A vezetők visszaélnek a tanári végzettséggel, és órákat adnak a könyvtárosoknak. Ez bizony a 22-es csapdája.
  – Összefoglalva, véleményem szerint a könyvtárostanár elsősorban könyvtáros feladatokat lát el. Tart foglalkozásokat (nem órákat), de a munka nagy részét nem ez teszi ki. Az egész szakma megcsúfolása az, hogy elég egy tanfolyami végzettség ennek elvégzéséhez.
  Üdv
  Béla

  • Kedves Béla!
   Eme véleményével nem értek egyet, sőt elutasítom: “- Összefoglalva, véleményem szerint a könyvtárostanár elsősorban könyvtáros feladatokat lát el. Tart foglalkozásokat (nem órákat), de a munka nagy részét nem ez teszi ki.”
   Arról nem tehetünk, hogy a közlekedési ismeretekhez hasonlóan az oktatásvezetők nem tartják fontosnak a könyvtárhasználat oktatását, megismertetését.
   Sokan igenis könyvtárhasználati órákat tartunk, nem pedig foglalkozásokat.
   Üdvözlettel: Albert Anikó
   könyvtárostanár, Eger

  • Kedves Béla!
   Nagyon sok mindennel egyetértek amit leírtál, én is csak informatikus-könyvtáros végzettséggel rendelkezem vagyis csak könyvtáros diplomám van. Bár hozzáteszem a szakirányom az információs műveltség pedagógiája de ez se elég ahhoz hogy fizetésemelést kapjak. Könyvtárhasználati órákat tartok már lassan 10 éve ill informatikát tanítok 4 éve. Igazságtalannak tartom ezt a rendszert hogy egy munkahelyen a diplomát így megkülönböztetik.
   Üdv. Kriszta

 4. Tisztelt Kollégák!
  Általános iskolában dolgozom, kinevezésemen informatikus könyvtáros státusz szerepel. Könyvtári órákat mindig is tartottam. Az Emellett az idei tanévben informatika szakköreim vannak, kéthetente egy délután tanulószobázok és délelőtti ügyeletet is ellátok, néha tanórán helyettesítek is. Van tanári diplomám és informatikus könyvtárosi másoddiplomám. A fenntartó /KIK/ az átsorolások készítésekor nem pedagógus munkakörbe sorolt azzal az indokkal, hogy a tantárgyfelosztásban nem szerepel a nevem mellett tantárgy, amiben szintén informatikus könyvtárosként szerepelek. Hogyan tudom “meggyőzni” a fenntartót, hogy pedagógus munkakörbe soroljon?
  Üdvözlettel: Papp Attila.

 5. Engem is visszasoroltak, informatikus könyvtáros vagyok már ‘csak’ (magyar szakos diploma, könyvtárostanár specializáció kukába, valós, tartott könyvtárhasználati órák szintén), ráadásul abból is C fizetési osztályos. 😦 Nem írtam alá, még, de mit tehetnék, mint hogy beadom a derekam?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: