Iskolai közösségi szolgálat

A Könyvtári Intézet adott otthont az iskolai közösségi szolgálatról szóló szakmai beszélgetésnek. Röviden sorolnám fel az előadók leglényegesebb gondolatait.
Gurmai Beáta, az EMMI Közgyűjteményi Főosztályáról elméleti-jogszabályi bevezetést tartott. Ajánlotta az OFI honlapján megtalálható közösségi szolgálat saját oldalát, ötletekkel és a terület összefoglaló jogszabályaival. Érdemes figyelemmel kísérni a pályázati kiírásokat, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap majd 2015 januárjától a közösségfejlesztés.
Bodó Márton az OFI munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy 2014-ben változott az ide vonatkozó ( 20/2012 EMMI ) rendelet. Az eddigi 7 terület kiegészült a bűnmegelőzés területével és engedélyezett a saját intézményben vállalt közösségi munka is. Előnye a rendszernek többek között, hogy erősíti a társadalmi szolidaritást, segíti a pályaorientációt, de hat a diákok tanulmányi teljesítményére is.
Ferencz Zsófia a Szilágy Gimnázium koordinátor tanára, tapasztalatairól számolt be: sok az adminisztráció, nehéz ellenőrizni, stb.
Vasné Mészáros Katalin a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár könyvtárosa jól összefoglalta az ottani önkéntesek tevékenységét: raktári rend fenntartása, könyvek és szerelékek javítása, időszaki kiadványok előkészítése kötészetre, olvasásnépszerűsítő játékok kipróbálása, linkajánlók készítése, szórólapok tervezése, stb. Az a tapasztalat, hogy kevés ideje van a diáknak erre, nagyon leterheltek! A munkáról a diákok elégedettségi lapot töltenek ki. Az önkéntes és közösségi munka lehetőségéről a honlapon is tájékoztatják az olvasókat, egyre több iskola keresi meg őket.
Beszélt még az OSZK és az OIK egy-egy könyvtárosa (Sebestyén Lilla, Kiss Attila,) saját tapasztalataikról.

Az előadók prezentációi elérhetőek a következő linken: http://ki.oszk.hu/iskolai-kozossegi-szolgalat-a-konyvtarakban

Reklámok

Egy hozzászólás

  1. Emelőhátfal, emelőhátfalak, időszakos vizsgálat, műszaki, emelőgép
    szakértő Budapest, Pest megye és országosan.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: