Nemzetközi híreink

Kámán Veronika a nemzetközi kapcsolatok felelőseként aktív kapcsolatot ápol az IASL-lel és az ENSIL-lel.
Ezekből és fordításaikból válogattunk.
Köszönjük Veronika munkáját!

Újévi elnöki levél
Diljit Singh, az IASL elnöke újévi levélben köszönti a tagságot

Az új év kezdete mindig az élet egy új lapját jelképezi. Diljit bízik benne, hogy miközben megtöltjük az idei lapot, lesz rajta egy kis rész, ami az IASL-ben való együttműködésről szól majd.
Visszatekintve az előző évre: megemlékezünk alapítónkról, Dr. Jean Lowrie-ról, aki 2014. november 9-én hunyt el: hiánya nagy űrt hagy maga után a nemzetközi szakmában. Bár testben már nincs velünk, Diljit arra kér, hogy folytassuk Jean küldetését, elköteleződését az iskolai könyvtárak fejlesztése mellett.
Mit tehetünk? Továbbra is legyünk az IASL tagjai, akár szponzorként, akár csak bátorítással támogassunk másokat is, hogy csatlakozzanak az egyesülethez. Osszuk meg tapasztalatainkat, kezdeményezéseinket az IASL konferenciáin, publikációkban, projektekben, kezdeményezésekben, az IASL albizottságaiban, munkacsoportjaiban – vagy bárhogy, ahogy módunkban áll. Tudjuk tanulmányokból, saját tapasztalatunkból is, hogy az iskolai könyvtárak igenis képesek hatással lenni a társadalomra.

 

Üdvözlet Horvátországból

A horvát könyvtárostanárok nagyon szép újévi képeslapot küldtek.

horvat_kepeslap

Ezt az üzenetet írták a képeslapra:

Azt mondják, könyvtárosnak lenni radikális döntést jelent, hiszen annak ellenére, hogy a világ, amelyben élünk szereti az értékes ötleteket, elgondolásokat magának megtartani, a könyvtárosok arra kötelezik el magukat, hogy megosszák az információt. Így aztán: szeretnénk megosztani veletek a mi kis titkunkat: az ÚJ évet akkor tapasztalhatjuk meg igazán, ha döntünk amellett, hogy önmagunkat is megÚJítsuk. Ehhez azonban a jószándék mellé TUDÁSra is szükségünk van – hiszünk abban, hogy ez a tudás fellelhető a könyvtárakban!

Boldog újévet kívánunk!
A Horvát Könyvtárostanárok Egyesülete

 

Tisztújítás az ENSIL-nél

Az ENSIL híreiről Lourense Das tájékoztatja a tagságot: az iskolai könyvtárosok európai szervezete 2013-ban ünnepelte alapítása 10 éves évfordulóját: az ENSIL-t 2003-ban alapították Amszterdamban. A szervezet 2003- és 2009 között csak informális módon működött, majd 2009-ben megkezdte munkáját az első vezető testület:

Lourense H. Das (elnök)
Albert Boekhorst (titkár)
Helen Boelens (gazdasági felelős)
Maria Britt (tag)
Kathy Lemaire (tag)
Maria Jose Vitorino (tag)

Később Mihaela Banek Zorica, Fredrik Ernerot és John Royce csatlakozott a testülethez, Kathy Lemaire pedig 2010-ben, mikor nyugdíjba vonult, elhagyta azt.

2014-ben ismét változásokra került sor: Loourense, Helen és Albert betöltötte a második elnökségi ciklust is, így a szabályok szerint már nem választhatók újra. Az egyesület nagyon hálás nekik az eddigi munkájukért.

A testület most új vezetőséget választott:

Maria Britt Dániából (elnök)
Mihaela Banek Zorica Horvátországból (titkár)
Maria José Vitorino Portugáliából (gazdasági vezető)
John Royce az Egyesült Királyságból (tag)

Koordinátorként szeretnék továbbra is maguk mellett tudni Lourense-t, Albert Dohmen pedig a pénzügyek könyvelésében stb. vesz majd részt.

2015 januárjában kerül sor az új testület első ülésére: az ENSIL további terveiről az egyesület levelezőlistáján, honlapján (http://www.ensil.eu/), Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/EnsilEurope) adnak majd hírt.

 

IFLA tisztújítás
Diljit Singh, az IASL elnöke tette közzé a felhívást az IASL levelezőlistáján: ajánlhatunk tagokat az IFLA állandó bizottságába és a következő szekciókba január 16-ig:

Libraries for Children and Young Adults
School Libraries
Information Technology
Education and Training
Asia and Oceania
Literacy and Reading
Management of Library Associations
Information Literacy

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: