Hírek a nagyvilágból

Ahogy korábban hírt adtunk erről a KTE és a KIT Hírlevél megállapodása alapján egyesületünk rendszeresen publikál a folyóiratban. A KIT Hírlevél ma megjelent 600. számában közzétett referátumot továbbítjuk:

Megtizedelték a könyvtárosokat az iskolai költségcsökkentések

A Spring Garden általános iskolásai tanítás után gyakran olyan otthonokba térnek haza, ahol sem könyvek, sem internet nincsen. Néhányan közülük hajléktalanszállón élnek.
Így Laureal Robinson iskolaigazgató elhatározta: újra kinyitja az intézmény könyvtárát és képzett könyvtárost alkalmaz. Mint mondta: vissza az alapokhoz: ‘Lehetővé kellett tennünk, hogy a gyerekek a lehető legegyszerűbb módon férjenek hozzá könyvekhez.’ A költségvetés szűkössége ellenére prioritás lett a könyvtár ügye. ‘Egy könyvtáros jelenléte támogatja az osztályteremben folyó munkát. Alapvető szükségletnek éreztem ezt. Hanyagság lenne, ha nem lenne könyvtárunk.’
Kutatások bizonyítják: azok a diákok — és különösen is a szegénységben élők –, akik hozzájutnak egy könyvtár szolgáltatásaihoz és a könyvtáros segítségéhez, jobb teljesítményre képesek, mint a könyvtár nélküliek. Más megfogalmazás szerint: a könyvtárosok megtanítanak a kritikus gondolkodásra, az internetes információkeresésre és a világháló biztonságos használatára. Ha ‘befektetünk’ egy iskolai könyvtárosba, diákjaink tanulásfejlesztésébe fektetünk be.
Philadelphiában az iskolai megszorítások miatt egyre több könyvtárat zárnak be, vagy képzett munkatárs nélkül marad a gyűjtemény. Több más USA-beli állam törvényei előírják az iskolai könyvtárat. ‘Hamarosan felnő egy olyan generáció, amely az óvodától a középiskoláig végigjárta a közoktatás fokozatait, mégsem tudja, mi az iskolai könyvtár és nem fért hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyeket egy könyvtár biztosíthat. Ez lelkiismeretlenség’ – fogalmaz Debra Kachel, a mansfieldi egyetem tanára. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

A hír forrása:
Graham, Kristen A.: School cuts have decimated librarians. In: Philly.com, 2015. február 2.
URL: http://articles.philly.com/2015-02-02/news/58679838_1_school-library-librarian-philadelphia-school-district
Utolsó letöltés: 2015. február 18.

In: KIT Hírlevél, 2015. február 18.
URL: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=megtizedeltek_a_konyvtarosokat_az_iskolai_koltsegcsokkentesek
Utolsó letöltés: 2015. február 18.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: