KELLO iskolai könyvtárfejlesztés – levél

A KTE vezetősége által megfogalmazott és Tőczik Zsoltnak a KELLO Nonprofit Kft ügyvezető igazgatójának is elküldött,  az iskolai könyvtárfejlesztéssel kapcsolatos levél teljes terjedelmében itt olvasható. 

 

Tisztelt Tőczik Zsolt Úr!

A Könyvtárostanárok Egyesülete a könyvtárostanárok és az iskolai könyvtárosok közössége nevében kéri, hogy szíveskedjen tájékoztatást adni a 2014-15.tanévi tankönyvrendelés után a  16/2013. (II. 28.) EMMI rendelet, 25. § (1) bekezdése alapján az

  • iskolai könyvtárfejlesztésre fordítható összegről
  • felhasználási módjáról,
  • felhasználás idejéről.

A hivatkozott rendelet értelmében, a Könyvtárellátó a tankönyvterjesztéssel összefüggésben felmerült kiadásai és a közfeladata ellátásának költségei levonását követően a fennmaradó összeget iskolai könyvtárfejlesztésre fordítja.

A  2014-15.tanévi évi tankönyvrendelés elszámolása már befejeződött (és azóta már megtörtént a 2015-16. tanévi tankönyvrendelés, a tankönyvek kiszállítása is), azonban a közvélemény, az oktatási intézmények fenntartói, az intézmények, a tankönyvfelelősök illetve a könyvtárostanárok eddig az iskolánként  fejlesztésre fordítható összegről tájékoztatást még nem kaptak. A KTE még júliusban fordult Önhöz ez ügyben, egy hivatalos levélben, de választ nem kaptunk!

Jelenleg (2015.szeptember 19-én) a https://konyvtarfejlesztes.kello.hu/ felületen még a korábbi, 2013.évi összeg 2015. évi felhasználásáról szóló tájékoztató található.

Egyúttal jelezzük, hogy várjuk visszajelzését arra is, hogy a 2015.február 2-án elküldött levelünkben felvetett problémákat milyen módon kívánják figyelembe venni a 2014.évi tankönyvrendelési összeg felhasználási módjának biztosítása során. E szakmai összeállításban[1] megfogalmazott problémák körének orvoslása hatékonyan segítené az iskolai könyvtárak számára a 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet 164.§(1) és 167.§(1) bekezdésében megfogalmazott feladatok ellátását!

Szeretnénk további javaslattal is élni. Nyilván Ön előtt is ismert, hogy 2015 szeptemberében megjelent A magyar helyesírás szabályai c. kiadvány 12. kiadása, amely az MTA  által átdolgozott helyesírási szabályokat tartalmazza, s várható az új Helyesírási szótár megjelenése is. Ezen kiadványok használatát az 51/2012.(XII.21.) sz. EMMI rendelet a magyar nyelv és irodalom tantárgyban kötelezően előírja, valamint az érettségi vizsga részletes szabályait tartalmazó 40/2002. (V. 24.) OM rendelet a magyar nyelv és irodalom tantárgy követelményeiben tartalmazza. Mindemellett az érettségi vizsgán a vizsgát szervező intézménynek megfelelő példányszámban biztosítania kell[2] a Helyesírási szótárt. Mivel az oktatási intézményekben már az új szabályzat alapján történik az oktatás, így elengedhetetlen, hogy ezen kiadványok új kiadásai is megfelelő példányszámban rendelkezésre álljanak az iskolákban. Ezért kérjük, hogy a könyvtárfejlesztési keret terhére rendelhető kiadványok körébe, nem limitált példányszámban ezek a kiadványok is kerüljenek bele!

Ezen levelünket eljuttatjuk az EMMI Oktatási Államtitkárságára, az OH érettségiért felelős főosztályára és a KLIK Központjába is.

Tisztelettel várjuk válaszát,

Szakmári Klára

KTE elnöke

Budapest, 2015. szeptember 25.

[1] A KELLO iskolai könyvtári állománygyarapításra biztosított összeg felhasználásáról, Bp., KTE, 2015.02.02 3 p.

http://www.ktep.hu/sites/default/files/KELLO_iskolai_konyvtarfejlesztes_megvalosulasrol_Czunyine.pdf  Utolsó letöltés 2015.szeptember 19

[2] A magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga leírása http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/erettsegi/vizsgakovetelmenyek2017/magyar_nyelv_es_irodalom_vl_2017.pdf  Utolsó letöltés 2015.szeptember 19.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: