Lezárult a könyvjelzőcsere-program

Ahogy arról a Könyvtárostanárok Egyesülete tagjai hírlevelünkből már értesülhettek, az idei évre lezárult a nemzetközi könyvjelzőcsere-program. A magyar jelentkezők száma minden várakozást túlszárnyalt: egyesületünkön keresztül 68 iskola összesen közel négyezer diákja jelentkezett a programra. A magyar diákok olyan nagy arányban jelentkeztek a külföldiekhez képest, hogy többen az ország határain belülről kaptak partneriskolát, de reméljük, ez nem szegte senki kedvét.

Néhány csoporttól beszámolót, fényképeket is kaptunk:

cegled_collage

Ezeket a könyvjelzőket a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium 5. osztályos tanulói készítették. Könyvtárostanáruk Mezeiné Kónya Teréz.

 

Eger_collage

Ezeket a könyvjelzőket a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium 5. osztályos tanulói készítették. Könyvtárostanáruk Mezeiné Kónya Teréz.

Az egri Sancta Maria Leánygimnázium diákjai (Tarjányi Anna, Seres Nóra, Demeter Édua, Nagy Emma) beszámolót is küldtek a pályázat élményeiről. Könyvtárostanáruk Csatóné Poczok Katalin.

Gyakran járunk az iskolánk könyvtárába. Órák után olvasgatunk valamit, nézegetünk képeskönyveket, kölcsönzünk is valami olvasnivalót. Egyik nap megláttuk, hogy az egyik sarokban a hatodikosok  valamit készítenek . Megtudtuk, hogy könyvjelzőt varrnak, amit majd elküldenek egy másik iskolába.

Időközben az iskolánk honlapján is olvastunk a nemzetközi könyvjelzőcsere-programról. Mi is, ötödikesek kedvet kaptunk ehhez. Kati néni, a könyvtáros különböző mintákat mutatott. Sorra készültek a változatosnál változatosabb könyvjelzők. Nagyon élveztük ezeket a varró délutánokat. Már el is küldtük a nekünk kisorsolt iskolába a könyvjelzőket, s kíváncsian várjuk, hogy mi is megkapjuk az ajándékot.

Ám azóta sem mondtunk le a könyvjelzők készítéséről. Hiszen közelednek az ünnepek, s szeretnénk meglepni családtagjainkat, barátainkat egy-egy saját készítésű ajándékkal. Mindennap újabb mintákat tanulunk meg, egyre nehezebbeket. Már többen kapcsolódtak be az osztályunkból ebbe a munkába, ami egyben szórakozás is. Mindenkinek ajánljuk!

Kaptunk fotókat Lőrinciből is, az ESZC Március 15. Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma diákjaitól. Könyvtárostanáruk Kocsis Tiborné.

collage_Lorinci

Ezeket a könyvjelzőket a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium 5. osztályos tanulói készítették. Könyvtárostanáruk Mezeiné Kónya Teréz.

Ők ugyan nem kaptak választ a külföldi partneriskolától, de segítségükre sietett a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium egyik pár nélkül maradt csoportja, így a csere – legalábbis részben – megvalósulhatott:

berzs_csere

Ezeket a könyvjelzőket a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium 5. osztályos tanulói készítették. Könyvtárostanáruk Mezeiné Kónya Teréz.

Hermesz Zoltánné, a Pécsi SZC Simonyi Károly SZKI és SZI könyvtárostanára így számol be tapasztalatairól:

Az IASL 2015-évi felhívására iskolánk – a Pécsi SZC Simonyi Károly SZKI és SZI – 10/A és 12/D osztálya nevezett be a könyvjelzőcsere-programba. Izgatottan vártuk, hogy melyik ország diákjaival sorsolnak majd össze, honnan kapunk cserepartnereket. 2015. október végén megtudtuk, hogy egy portugáliai iskola lett a partnerünk, a Porto tartományban található Maia városból. Az iskola neve: Agrupomento de Escolas Gongalo Mendes de Maia. Mire az iskola adatai megérkeztek, a mi tanulóink elkészültek a vállalt munkájukkal. Legtöbben az iskolai könyvtárat népszerűsítő jelmondattal (The School Library Rocks!) és kreatív képekkel dekorálták a könyvjelzőjüket. A tanulók munkáikat úgy készítették el, hogy azon a készítő e-mail címe is megtalálható volt, remélve, hogy levelező partnerekre is találnak a portugál tanulók között.

Felkészítő tanárok: Éles Krisztina rajz, vizuális nevelés szakos tanárnő és Jakab Róbertné, Hermesz Zoltánné könyvtárostanár.

A cserepartner intézmény angol szakos könyvtárostanára, Irene Tiago vette fel velünk a kapcsolatot. Ők a 9. A és a 9. E osztályos tanulókkal készítettek összesen 40 db lefóliázott, igényes, egységes kinézetű könyvjelzőt. A portugál tanulók közül volt, aki a kedvenc könyvét, együttesét jelenítette meg. A többség arról írt angol nyelven, hogy mit jelent számára az olvasás.

Minden portugál tanuló ráírta a könyvjelző hátlapjára nevét, osztályát, tanulói kódját és e-mail címét.

A könyvjelzőkről fényképek készültek, s bemutatásra kerültek az iskolai könyvtár faliújságán. Azután a programban résztvevő diákok választhattak maguknak a csere könyvjelzők közül. Remélhetőleg azóta is használatban vannak: éppen olvasandó könyvükben jelölik azokkal az aktuális oldalszámot.

Mindannyian, a programban közreműködő tanárok és diákok örültünk a lehetőségnek, hogy módunk volt a portugáliai diákok és pedagógusaik életébe kicsit betekinteni.Köszönjük a Könyvtárostanárok Egyesületének a szervezésben nyújtott segítséget.

pecs_csere

A pécsi Simonyi Károly-iskola diákjai és tanárai az elkészült alkotásokkal

Az iváncsai Dr. Fejérpataky László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói portugál diákokkal cserélték ki könyvjelzőiket. Könyvtárostanáruk: Rónyainé Mayer Piroska.

konyvjelzok_piroska

Köszönjük mindenkinek a beszámolókat, fényképeket! Jövőre folytatjuk! De addig is legyen az egész tanév mottója: Az iskolai könyvtár király!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: