Jó gyakorlatok – Kingárium (blogajánló)

Némethné Sáhó Éva könyvtárostanár: Kingárium – Kincsestár iskolai könyvtáros tanárok számára

Kedves Olvasó!

Ajánlásomban szeretném felhívni a figyelmet Iványiné Nagy Kinga barátnőm, kollégám nagyon hasznos, jó gyakorlatokat, Web 2.0-s alkalmazásokat, játékokat tartalmazó blogjára

Kinga blogja 2013. július 14-én indult még a szombathelyi informatikus könyvtáros szak kötelező feladataként, de azóta is folyamatos bejegyzésekkel bővül. A blogját rendszeresen olvasom, szakmai beszélgetéseket folytatunk a bejegyzések kapcsán, némelyikéhez személyes emlékeim is kötődnek.  Mindketten gyakorló könyvtárostanárok vagyunk, így hasonló feladataink vannak, s milyen jó ezeket valakivel megbeszélni! Nagyszerűnek tartom, hogy Kinga a sokoldalú tudását megosztja a blogján keresztül.  Ezért úgy gondolom, hogy még szélesebb körben kell megismertetni a kollégákkal, mert sok-sok ötletet meríthetünk belőle.

Az oktatásban egyre fontosabb szerepe van a különböző kompetenciák fejlesztésének. Mindebből a könyvtárostanároknak is ki kell venni a részüket, hiszen ez nekünk is feladatunk, elvárásként is megfogalmazódik. A könyvtár-pedagógia eszközrendszerével egyszerre akár több kompetenciaterületet is fejleszthetünk. A könyvtárban tartott foglalkozások is sikeresebbek lehetnek, ha az élményközpontú tanuláson alapulnak. A játékos készség- és kompetenciafejlesztésben, a játékos elemekkel motivált tanulásban nagy szerepe lehet a tartalmak feldolgozására és előállítására szolgáló web 2.0-ás alkalmazásoknak. Ilyen  módszertani ötletekben is bővelkedik a Kingárium, mert készítője lépésről-lépésre osztja meg tapasztalatait velünk, pl. Mindomo, Tagxedo, Tagul, stb.

Forrás A képen látható összeállítást egy országos versenyre való felkészüléskor készítettem

Az előbb említett alkalmazásokat én is szívesen és gyakran alkalmazom. Mi rejtőzik az elnevezések mögött? Mindomo: Ez egy gondolattérkép, segítségével feltárhatjuk egy adott tárgyhoz, fogalomhoz, témakörhöz kapcsolódó információkat, és nyilak segítségével jelölhetjük azok egymáshoz való viszonyulásait. Mindezt a saját fantáziánkra bízva, különböző jegyzetekkel, képekkel ellátva. „A gondolattérkép készítése kiválóan illeszkedik a konstruktivista pedagógia eszköztárába, valamint nagy sikerrel alkalmazható bizonyos tanulási nehézségekkel küzdő tanulók esetében is.”(Kingárium, 2014. március 28.,péntek)

A másik, általam is gyakran használt alkalmazás a Tagxedo vagy a Tagul szófelhő készítő. Különböző formákat választhatunk, vagy tölthetünk fel a kiválasztott szavaink, esetleg egy vers megjelenítésére. Az ajánlás bal sarkában látható a Tagul programmal, az itt látható pedig a Tagxedo alkalmazással készült. Ez a kép a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati verseny iskolai döntőjére készült feladatlap elején volt látható. Ötletessé, látványossá tehetjük az elkészült feladatlapokat, órai anyagokat ezen alkalmazásokkal.

A könyvtárhasználati órákon is érdekeltté, aktívvá kell tenni a diákokat az ismeretszerzés folyamatában. Ezért a tanulási folyamat szervezésénél a tanulók aktivitásának magas szinten való tartása érdekében a kutató, felfedező, cselekvéses tanulás kerül előtérbe. Gyakorló pedagógusként viszont azt is tudjuk – érzékeljük, hogy X és Y generációsként komoly kihívás a Z generáció figyelmét lekötni, érdeklődését felkelteni a könyvtári informatika témakörben.  Elismerő pillantásokat kaphatunk, ha a blogban bemutatott alkalmazásokkal tesszük érdekesebbé az órákat! Bíztatok mindenkit, próbálják ki a leírtakat!

Rövidesen itt a szünidő, s jó lenne, ha kicsi és nagy diákjaink egyéb programjaik mellett olvasnának is majd a nyáron. Hogyan ösztönözhetjük őket erre? Olvassák el Szünidei olvasás ösztönzése vagy a Nagy nyári olvasási kihívás – 2017 című bejegyzéseket a blogban.

A blog használatát, a témák szerinti keresést a szófelhőben található címkék segítik, melyekre kattintva máris a keresett résznél vagyunk.  Ugyanakkor időrendben is végignézhetjük az írásokat.

Mindeddig a főoldalon található bejegyzésekről írtam, de érdemes a Bookart, Digitális tábla, Prezialoldalakra is kattintani.

A Book art oldalon Kinga könyvművészi alkotásait láthatjuk, ahogy ő mondja: ez a „mentés másként”(Kingárium). Igazán különleges, saját tervezésű, készítésű könyvtárgyakat nézegethetünk, melyek a könyvtárában is megtekinthetők. A címkefelhőben a „könyvhajtogatás” szóra kattintva láthatjuk az egyik mintát megrajzolva négyzetes papíron, sőt még videó is található a készítés folyamatáról, ha kedvünk lenne megvalósítani a fotón látottakat.

A Digitális tábla oldalon: „Digitális tananyagaimat ActivInspire táblára készítem.”(Kingárium)

A következő témákat dolgozta fel Kinga ezen az oldalon:

  1. Könyvtárhasználati ismeretek
  2. Mesefoglalkozások
  3. Egyéb könyvtári foglalkozások
  4. Suliváróflipchartok ovisoknak

Jelenleg sajnos csak részben tölthetők le, mert a PrometheanPlanet hivatalos oldalán közzétett anyagokat nem mozgatták át a honlap átalakításakor. Várhatóan a nyár folyamán letölthetők lesznek a fentebb felsorolt témakörben kidolgozott tananyagok is.

Az elérhető flipchartokat csak ActiveInspire táblákkal lehet megnyitni.

A Prezi oldalon a korábbi „nagyobb lélegzetű” (Kingárium) prezik láthatók. Kiemelném közülük a Tudásmenedzsment az iskolai könyvtárban című prezentációt, mely 2011-ben készült. A téma legalapvetőbb fogalmainak magyarázatától elvezet az iskolai könyvtárban alkalmazható tudásmenedzsment technikákig. Igyekszik bemutatni azokat az eszközöket, melyek segítségével az intézményben keletkezett és felhalmozott “tudást” erőforrásként lehet működtetni.

A blog oldalairól való példák bemutatásával szerettem volna az érdeklődők figyelmét felhívni, hogy látogassanak el a Kingárium oldalára és fedezzék fel saját használatra!

Ajánlásomat motiválta, hogy a bemutatott sokszínű alkalmazásokat Kinga munkája során használja, sőt ötleteket ad a felhasználásukhoz a tapasztalatai alapján. Továbbá a blogon megosztja velünk, olvasókkal a saját készítésű, nagyon ötletes feladatlapjait, digitális játékait, melyek nagyfokú kreativitásról és számítástechnikai tudásról tesznek tanúbizonyságot. Azt még nem is említettem, hogy a nevezetes évfordulókról – pl. Digitális játék Arany János születésének 200. évfordulójára; BookSpinePoetry (Költészet napja) –  is megemlékezik a blog írója, s feladatokat készít hozzájuk.

Sok szeretettel gratulálok a Kingáriumhoz és további jó munkát kívánok!

Győr, 2017. 06.14.

Egy hozzászólás

  1. […] gyakorlatok sorozatunkban már bemutattuk Iványiné Nagy Kinga innovatív Kingárium címú […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: