Elkezdődött! Beszámolónk az IFLA WLIC nyitónapjáról

Szombati szabadnapunk után – amelyet a város megismerésének szenteltünk – tegnap, augusztus 20-án hivatalosan is kezdetét vette Wroclawban a 83. IFLA-konferencia. Azok számára, akik először vesznek részt ilyen eseményen, külön programot szerveznek a megnyitó előtt (Newcomers Session). Ezen praktikus információkat osztanak meg a konferencia programtípusaival kapcsolatban, továbbá a város és a helyi kulturális élet nevezetességeire is felhívják a figyelmet. A gyakorlati tudnivalók áttekintésére szükség is van, hiszen a konferencia hete alatt 248 szekcióban fliolyik a munka. Ezek között vannak hagyományos szekcióülések, vezetőségi ülések, kulturális programok; a legtöbb szekció nyitott, de vannak meghívásos események is. A praktikus tájékoztatón a szervezők hangsúlyozták: igyekezzünk minél többet beszélgetni, kapcsolatot teremteni, együttműködéseket kezdeményezni, mert ez jelenti egy ilyen világkongresszuson a legnagyobb lehetőséget. Az „elsősök” egy „first timer” feliratú matricát is kaptak a névtáblájukra a bevezető előadások után, programjaink megtervezését pedig egy remekül használható mobilalkalmazás is segíti.

IMG_8385

Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő Centenáriumi Csarnokban rendezett megnyitó ünnepségen a jelenlevő 123 országból kb. két-háromezer ember vett részt. A megnyitó – amely az IFLA-kongresszusok egyik legünnepélyesebb alkalma – valójában egy látványos showműsor volt zenei elemekkel és fényeffektekkel kísérve. A megnyitón rövid köszöntőt mondott az IFLA jelenlegi (és egyben a kongresszuson leköszönő) elnöke, Donna Scheeder, a kultúráért és a nemzeti örökség védelméért felelős miniszter, Wroclaw polgármestere, a helyi egyetem egy képviselője, a nemzeti könyvtár igazgatója, az idén száz éves lengyel könyvtárosegyesület elnöke, valamint felolvasták Andrzej Duda köztársasági elnök köszöntő sorait is. A hivatalos megnyitó beszédek egybehangzóan emelték ki: korunkban, mikor egyre több manipulált, hamis információ, részigazság vesz bennünket körül, szükségünk van könyvtárakra és a könyvtárosokra mint a hiteles információ őrzőire és közvetítőire. A megnyitó végén látványos akrobatikus táncelőadást láthattunk Wrocław történetéről.

Délután a konferencia központi helyszínén rendezett szakmai kiállítás megnyitóján vettünk részt: sok standon megcsodáltuk a technika számos, könyvtárakban alkalmazható csodáját. Bár az volt az érzésünk, a jövő könyvtáraiban járunk, mikor a standokat látogatjuk, több helyen láttunk olyan ötleteket, melyek jól alkalmazhatóak lennének akár iskolai könyvtárakban is, és köztük van olyan is, mely házilag is megoldható. Ezek egy részéről fotókat is osztottunk meg albumunkban. A szervezők ötletes módon motiválták a kiállításlátogatókat: a regisztrációs csomaggal kapott pecsétgyűjtő „útlevélben” 25 pecsétet összegyűjtve nyereményjátékba kapcsolódnak be a résztvevők – a fődíj pedig nem más, mint egy belépőjegy a jövő évi, Kuala Lumpurban megrendezésre kerülő IFLA-konferenciára. Ez a játék (is) jó alkalmat biztosított arra, hogy több tucat kiállítóval beszélgessünk, s többet megtudjunk termékeikről, szolgáltatásaikról.

IMG_8478

A konferenciaszervezők korábbi felhívása alapján a kongresszuson egy minikönyvtár is épül: az IFLA Little Library gyűjtőládákba helyezett köteteit a konferencia alatt kölcsönözhetik is a résztvevők, az esemény után pedig jótékony célokra fordítják az így összegyűlt adományokat. A KTE is vitt magyar irodalmat angol nyelven ebbe a különleges gyűjteménybe.

IMG_8492

Kámán Veronika – Dömsödy Andrea – Pataki Marianna

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: