Viszlát, Wroclaw! Beszámolónk az IFLA WLIC utolsó napjáról

A konferencia utolsó hivatalos napja korán kezdődött a résztvevők számára: ezen a reggelen mutatkozott be az IFLA megválasztott elnöke, a spanyol Glória Pérez-Salmerón. Elnöki ciklusának mottója: Together we create future, azaz Együtt alkotjuk meg a jövőt. Programjáról infografika is készült, amit a résztvevők megkaptak, de honlapjáról le is tölthető. A szekció – amely az elnöki bemutatkozáson túl döntően a vezetés gyakorlatával és az IFLA nemzetközi vezetőképzőjével foglalkozott – egyik legfontosabb mondanivalója talán az volt, hogy tanuljunk meg tanulni nemcsak tapasztalatainkból és példaképeinktől, de saját kudarcainkból is. A “sikersztori” népszerű műfaj, de az IFLA vezetői arra is biztatták a résztvevőket, hogy merjenek saját kudarcaikra is reflektálni, hiszen ebből a reflexióból később eredmények születhetnek. Az IFLA nemzetközi vezetőképzőjének egy fiatal résztvevője arra buzdított, hogy segítsük a felhasználókat abban, hogy minél körültekintőben használják az őket körülvevő információforrásokat, ne dőljenek be a közösségi média árasztotta szűretlen híreknek, információknak, gondolkodjanak kritikusan. A könyvtárosokat pedig arra biztatta, hogy kezeljék felnőttként a felhasználókat, akik már nemcsak használók, de egyben az információs tartalmak létrehozói is (így felelősségük kétszeres!).

A szekció második felében izgalmas csoportmunkán vettünk részt: hat-nyolc fős kiscsoportokban rajzoltuk meg a tipikus (de nem feltétlenül ideális) könyvtáros alakját – a mi asztaltársaságunkban svéd és norvég kollégák ültek. Az általunk megrajzolt könyvtáros természetesen könyvtárostanár volt, méghozzá egy olyan kanadai, nő, aki munkájában kreatív, elkötelezett, továbblépésre, fejlődésre kész, ám kihívást jelent számára a munka és a személyes élet összehangolása. Megerősítő volt látni, hogy érkezzünk bár különféle országokból, könyvtártípusokból, különféle szakmai tapasztalatokkal, egy közös csoportmunkában mégis élvezettel dolgozunk együtt és könnyen konszenzusra jutunk.

A nap délutánján a Media is the Message című szekción vettünk részt, amelyhez egyszerre több irányból is kötődni tudtunk. A szekció első előadója ugyanis egy magyar szakember, Molnár Attila Dávid természetfilmes rendező, producer, biológus, az ELTE TTK Etológiai Tanszékének munkatársa volt. Molnár Dávid Attila a Popular Science Video Workshop képzés alapítója, alkotója. E képzés célja, hogy kutatókat tanítson videós absztraktok készítésére, amelyek – amint azt előadásában elmondta – egyenrangúak lehetnek az írott absztraktokkal.

A szekció másik különösképpen is izgalmas előadása számunkra portugál kolléganőnk, Isabel Medinhos prezentációja volt. Isabel – akivel a másnapi könyvtárlátogatások során személyesen is megismerkedtük – a portugál iskolai könyvtári hálózat által kiírt kisfilm-pályázat tapasztalatairól számolt be. A pályázaton résztvevő diákok feladata az volt, hogy rövid videók segítségével mutassák be iskolájuk könyvtárát. A műfajok egészen sokszínűek voltak: volt, aki reklámfilmet készített, volt, aki videoklipet forgatott egy általa írt és előadott rap-számhoz, volt, aki a stop-motion technikát alkalmazta. A pályázatra végül 130 pályamű érkezett be – a legjobb húsz pályaművet külön is kiemelték. Néhány filmbe mi is betekintést nyertünk az előadás során, közülük az egyik kedvencünk a stop-motion technikával készült alkotás volt:

E nap délutánján került sor a konferencia hivatalos lezárására. A záró szekción adta át az IFLA elnöki tisztségét Donna Scheeder, leköszönő elnök Glória Pérez-Salmerón megválaszott elnöknek, aki a következő két évben, 2019-ig vezeti majd a nemzetközi szervezetet. Nemcsak az elnök cserélődik 2017-ben, hanem a teljes vezetőség is. Így színpadra hívták a leköszönő, majd az új elnökséget is. Az új elnsökégi tagok között többek között tapsolhattunk Barátné Hajdu Ágnesnek is.

A záróünnepségen számos szakmai elismerés is gazdára talált. Az este egyik legemelkedettebb pillanata volt, mikor Martyn Wade, a szervezet hosszú idő óta hűséges munkatársa átvehette az IFLA életműdíjának számító IFLA Medalt. A záróünnepségen a lengyel szervezők megköszönték, hogy Wroclaw adhatott otthont a kongresszusnak, s átadták a stafétát a 2018-ban, Kuala Lumpurban IFLA-konferenciát szervező malajziai küldöttségnek.

Dömsödy Andrea – Kámán Veronika – Pataki Marianna

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: