Jó gyakorlatok – Könyvtárdekoráció

A MKE 49. Vándorgyűlésének helyszíne Miskolc volt, ahol a KTE Iskolák, könyvtárak az Avason című, 2017. július 5-i szekcióprogramja keretében könyvtárlátogatásra került sor többek között a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium könyvtárába.
A látogatás során az érdeklődők megbizonyosodhattak róla, hogy a könyvtár több szempontból is kiemelkedő munkát végez, s megcsodálták a könyvtár dekorációját, amely nagyban hozzájárul a könyvtárban uralkodó meghitt hangulathoz.

Az alábbiakban Marincsákné Nagy Ildikó könyvtárostanár ismerteti dekorációs jó gyakorlatukat. 

Régóta gondolkodtunk a könyvtári bejárat szebbé tételén.  Végül a dekorálás közös munka gyümölcse lett. Könyvtáros kolléga, művészettanár, karbantartó együttgondolkodása lévén jött létre.
A két éve megnyert könyvtári pályázatnak köszönhetően cégér táblát terveztünk a könyvtári bejárat mellé.  Aktív könyvtárhasználó és ügyes kezű diákokat kértünk fel a tűzzománc elkészítésére. A diákok a művésztanárnő segítségével tervet készítve alkották meg a tűzzománc képet. Ebből készülhetett el a karbantartó segítségével a cégér tábla.

jezsu1
A dekorálás az idén is folytatódott. Az alapötletet, hogy könyvgerincek köszönjenek vissza a bejárat mellett, könyvtáros kollégám, Horoviz Norbert vetette fel.  Aztán jött a kivitelező karbantartó kolléga, aki “háromdésben” álmodta meg és kivitelezte az összegyúrt ötletet. A bejárat még teljesen nincs kész, mert az előtérben ülőkék kerülnek elhelyezésre, valamint egy polc lesz a sarokban, amin könyvek sorakozni.  A diákok itt is megpihenhetnek és olvashatnak.
Amióta elkészült a bejárat nem volt olyan tanár, aki első bejövet alkalmával meg ne dicsérte volna vagy pár kedves szót nem fűzött volna hozzá.

A másik könyvtári dekoráció a tanárok portréi a könyvtár terében, akik olvasás közben köszönnek ránk.
A könyvtár már négy éve a könyvtári hónaphoz, októberhez kapcsolódóan fotópályázatot ír ki. A fotópályázat célja olyan alkotások létrehozása, amelyek az olvasás élményéről szólnak, az olvasó embert, az olvasás pillanatait, az olvasás által okozott örömöt, a könyvek szeretetét, a könyvtár hangulatát vagy bármilyen más a könyvekkel, az olvasással kapcsolatos érzést rögzítenek, mutatnak meg a fotográfia eszközeivel. A diákok által készített fotókat előhívjuk és a könyvtár folyosóját díszítik a tanév során. Valamint a honlapunkon is megtekinthetőek. http://konyvtarportal.jezsu.hu/node/193
A tavalyi évben Könyvtárosként én is fényképezőgépet ragadtam és megkértem a kollégáimat, hogy kedvenc könyveikkel a könyvtárban hadd fényképezzem le őket. A kollégáim nagyon segítőkészek voltak, szeretettel készültek a fotók.
Az elkészült alkotások azóta a könyvtár tereit díszítik. A betérő diákok örömmel ismerik fel tanáraikat illetve a tanárok a kollégáikat.

jezsu3

   A könyvtári dekorálás lévén a könyvtár még barátságosabbá, meghittebbé, otthonosabbá vált a könyvtárhasználók számára. Az iskolában ez egy kellemes hely, ahol érdemes tanulni, szabadidőt eltölteni.

(További fotók találhatók a KTE Iskolák, könyvtárak az Avason című fotóalbumában)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: