Jó gyakorlatok: Könyvtárhasználati foglalkozások egy szakkönyvtárban 1. Célok és előzmények

Sorozatunkat Dömsödy Andrea cikksorozatával folytatjuk, amely egy szakkönyvtár, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum könyvtárpedagógiai gyakorlatáról szól.

1. rész: Célok és előzmények

Az országos pedagógiai szakkönyvtár, vagyis az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) sokféle könyvtárhasználati csoportos foglalkozást vállal a különböző korcsoportoknak, célcsoportoknak. Ezek között minden érdeklődő megtalálhatja a számára megfelelőt.

Valljuk, hogy a könyvtárhasználóvá nevelésben, a könyvtárhasználat tanításában nemcsak az iskolai és a felsőoktatási könyvtárakban van szerepük, hanem az ott folyó munkára építve, abba bekapcsolódva a szakkönyvtáraknak is.

Könyvtárunk eddig is minden megkeresésnek eleget tett. Bármilyen csoport, bármilyen igénnyel jelentkezett, szívesen fogadtuk, igyekeztünk kéréseikhez, céljaikhoz igazodni. A kérések viszont nem voltak gyakoriak, és sokszor nem voltak elég differenciáltak. Egyszerűen egy könyvtárbemutatót kértek. Ezeket látván, átgondolván még a Nevelési Tudásdepó projektünk keretében (2009-2011) úgy döntöttünk, hogy magunk megyünk az igények elébe, próbáljuk azokat formálni. Ennek hatására új felsőoktatási intézmények látóterébe, kurzusaiba is bekerültünk. Igényeikhez foglalkozásokat dolgoztunk ki.

A korábbi PR munkánk elsősorban célzott tájékoztató levelekre és felhívásokra épült. 2017-ben viszont a tapasztalatainkat és a kidolgozott foglalkozásterveinket felhasználva honlapunkon közzétettük foglalkozáskínálatunk teljes választékát részletes leírásokkal és konkrét foglalkozástervekkel kiegészítve.

Ezen cikksorozatunk keretében ezeket szeretnénk részletesebben bemutatni. Előtte viszont kiemelnénk néhány általánosan megfogalmazható célt és tartalmi jellemzőt.

Célcsoportok

A korábbi gyakorlathoz képest felismertük, hogy foglalkozásaink célközönsége tágabb könyvtárunk használói körénél. Korábban elsősorban a pedagógusokra, pedagógusjelöltekre, pedagógiát kutatókra fókuszáltunk. Most tudatosabban nyitunk más korcsoportok felé, akiknek általában mint szakkönyvtár lehetünk érdekesek. Mind a könyvtárosképzésben, mind a közoktatás könyvtárhasználati tanterveiben szerepel a szakkönyvtár, mint könyvtártípus, melynek az OPKM egy nagy múltú, nagy volumenű képviselője.

Emellett természetesen a legtöbbféle kidolgozott és megvalósult foglalkozás a pedagógusképzésben résztvevő hallgatókhoz kötődik. Kínálatuk az ők és képzőik igényeire fokozottan figyel.

Foglalkozástípusok – célok, tartalom

Könyvtárunkban mindig voltak csoportok, akik könyvtárbemutatót kértek. A kezdetekben ők egy vezetés keretében gyűjtemény- és szolgáltatásismertetőt kaptak. Ez a megközelítés az információátadás pedagóiájának szemléletében maximálisan megállja a helyét. Pedagógiával foglalkozó, iskolai könvytárakat támogató intézményként viszont azt gondoljuk, hogy a módszertani megújulásban részt kell vállalnunk. Így tudatosan terveztünk az iskolai könyvtárakban már ismert és bevált foglalkozástípusban, vagyis könyvtári szakórában. Egyrészt mert hiszünk azok hatékonyságában, tanulást támogató szerepáben  másrészt mintát, tapasztalatot szeretnénk nyújtani.

Ezeknek a foglalkozásoknak ma is részei az épületvezetés és a gyűjtemény- és szolgáltatásismertető, de ma már nem állunk meg itt:

Minden lehetőséget megragadunk arra, hogy valamilyen aktivitást is belevigyünk a látogatásba. Valamilyen megoldandó feladatot szükségesnek látunk ahhoz, hogy lássa,  könyvtárunk működését, lássa, miben tudunk neki segíteni, és hogy legyen valami közös pont, aminek alapján kérdéseket tudnak feltenni.

Honlapunkon módszeres vázlatát adjuk az általunk kínált foglalkozástípusoknak és konbinációiknak annak érdekében, hogy láthatóvá váljék, hogy nem egyszerűen könyvtárbemutatót nyújtunk, hanem különböző igényekhez különböző foglalkozástípusokat rendelünk/ajánlunk.

  • Általános könyvtárbemutató
  • Kihelyezett könyvtárhasználati órák
  • Kihelyezett OPKM bemutató
  • Szakórák a szakkönyvtárban
  • Játékos foglalkozások a könyvtárban

Ezek többségére a honlapon példaként foglalkozásvázlatokat is közlünk.

Bármely fenti foglalkozást vagy azok változatait szívesen megszervezzük más csoportoknak is, továbbá örömmel dolgozunk ki más igényekhez illőeket is. Mindezzel arról szerettünk volna meggyőzni, hogy bátran gondolkodjanak OPKM órában, de tegyék azt minél konkrétabban és bátrabban. Ebben természetesen partnerek vagyunk.

Most indulunk cikksorozatunkban ezekből mutatunk be néhányat annak érdekében, hogy igényt keltsünk, differenciáljuk a megrendeléseket. Beszámolunk a konkrét foglalkozáshoz kapcsolódó céljainkról, terveinkről és a megvalósítási tapasztalatokról. Igyekszünk használható adaptálási ötleteket is adni.

Javasolt egyéb képek ehhez a cikkhez:

https://www.flickr.com/photos/opkm/29669006343/in/album-72157673851606381/

https://www.flickr.com/photos/opkm/30265204206/in/album-72157671659079284/

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: