Összefoglaló 2017-es őszi szakmai napunkról

Nyirő Gizella
Helyünk, helyzetünk, jövőnk – Az IFLA Iskolai könyvtári útmutató magyarországi adaptációja

KTE ŐSZN helyszín2017A fenti címmel rendezte Őszi Szakmai Napját 2017. nov. 7-én a Könyvtárostanárok Egyesülete Budapesten a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatal Missziói Irodájában. A csodásan felújított épület falai között méltóképpen ünnepelhette az egyesület önállóságának 20 éves évfordulóját.

A jubileum visszatekintésre is alkalmat adott. Balogh Mihály (volt elnök), a KTE történésze, röviden mesélt az 1997-es kezdetekről, az akkori tervekről, célokról, a közös munka élményéről és arról, hová is ért mostanra az egyesület. Többszörösére nőtt taglétszámot, komoly szakmai sikereket mondhat magáénak ez a szakmai csoport.

Kultúrák találkozása a könyvtárban” címmel diákpályázatot hirdetett az egyesület, melyre idén is sok kimagasló pályamunka érkezett. A zsűri: Csányi Dóra (Csimota), Gönczi László (KELLÓ) és Simon Krisztina (KTE elnök) értékelése, és az eredményhirdetés után a legjobb pályaművek bemutatása következett.

1. A Könyvtárogató című társasjáték és tűzzománc képek Szegedről,
2. Külföldről jöttünk… címmel Gyuláról,
3. Kultúrák az iskolai könyvtárban Kadarkútról lett Móra könyvcsomaggal, oklevéllel jutalmazva.

Az ŐSZN minden évben a hagyományos Közgyűlésnek is helyet ad, ahol az elnöki – gazdasági – és felügyelőbizottsági beszámolók meghallgatására, a legfontosabb változások, módosítások megvitatására, és az elnökségi tisztújításra is sor került. Elköszöntünk pályázati felelősünktől, Szlávikné Cséfalvay Krisztinától.

Új elnökségi tagok:

  • Pályázati felelős: Rákosfalvi Nóra
  • Elnökségi póttag: Pandur Emese és Savanya Ildikó
  • Ellenőrzőbizottsági tag: Tiba Gabriella

Az új elnökség kiegészülve póttagokkal megkezdte munkáját.

A KTE emlékérmekre idén rekord mennyiségű felterjesztés érkezett. Idei kitüntetettjeink:

  • Dr. Berkó Gyuláné életműdíj,
  • Savanya Ildikó – A könyvtárostanári hivatásért,
  • Szlávikné Cséfalvay Krisztina – Az egyesületért vehette át a megtisztelő kitüntetést. Laudációk

A KTE támogatásával útjára indult a Iskolai testvérkönyvtári program, melyről Pandur Emese koordinátor és Simon Krisztina elnök számolt be. A hazai és határon túli iskolák már megkezdték az ismerkedést, az erősségeik bemutatását és a közös munkát.

2017. augusztus 19-25. között Wrocławban lezajlott IFLA kongresszus tapasztalatairól számolt be a jelenlévőknek Kámán Veronika iskolai könyvtáros (Óbudai Árpád Gimnázium), Dömsödy Andrea iskolai könyvtári referens (EKE OFI OPKM). A hazahozott jó gyakorlatokból pedig Pataki Marianna (Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium) könyvtárostanár mutatott be egy csokornyit.

Az IFLA Iskolai könyvtári útmutató magyarországi adaptációját a Könyvtárostanárok Egyesületének Őszi Szakmai Napján négy munkaközösség mutatta be. Több hónapos együtt gondolkodásuk, kérdőíves felmérésük és jó gyakorlataik összegzése még folyik, de az eddigi munkába való betekintés sok tanulsággal járt mindannyiunk számára. A négy munkaközösség és képviselőjük: Kispest/Szabóné Tóth Ildikó könyvtárostanár; Csepel/Fésű Szilvia munkaközösségvezető; Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete Iskolai könyvtári szekció/ Savanya Ildikó szekcióvezető; valamint Kecskemét és környéke/ Tiba Gabriella könyvtárostanár voltak.

A KTE a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával adta ki a Kis KTE Könyvek 9. kötetét, melyet Cs. Bogyó Katalin és Dömsödy Andrea szerkesztett nagy gonddal. Könyvtárhasználati ötlettár – játékos feladatok címet kapta, mely nem csak könyvtári órákon használható, jól alakítható játékok, feladatok sorát tartalmazza. Tartalomjegyzéke, mutatója tökéletes kiegészítője a kötetnek. Cs. Bogyó Katalin és Dömsödy Andrea interaktív könyvbemutatóját nagy érdeklődés kísérte.

Simon Krisztina elnök egyesületi aktualitások ismertetésével zárta a napot.

Minden résztvevő nevében írhatom, hogy rengeteg új élménnyel, jó gyakorlatokból eredő ötletekkel, a KELLÓ-tól és a KTE-től kapott ajándékkönyvekkel felpakolva indultunk haza.

A Modern Iskola élő közvetítése a szakmai napról

Fotók a KTE fotóalbumában

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: