Jó gyakorlatok – Könyvtár-pedagógiai műhelymunka Győrben 1.

Magdics Erika – Némethné S. Éva: Könyvtár-pedagógiai műhelymunka Győrben

Az országban több helyen működik  iskolai könyvtári munkaközösség, ahol   műhelyfoglalkozásokat tartanak a közösség tagjai vagy az aktuális téma szakértő előadói.  Ehhez a folyamathoz szerettünk volna mi is csatlakozni Győr-Moson-Sopron megyében. Célunk, hogy közösséget kovácsoljunk a könyvtár-pedagógia iránt elkötelezett kollégáknak: könyvtárosoknak és iskolai könyvtárosoknak egyaránt. Évek óta nincs olyan szakmai szervezet megyei szinten, mely erre lehetőséget teremtene, nincs szaktanácsadónk, nincs továbbképzés számunkra.

Több könyvtárostanár kollégával közösen kezdeményeztük a műhelymunka megindítását. A foglalkozásokat havi rendszerességgel fogjuk tartani, más-más helyszínen.

A közös munkánkat a következő szervezetek és intézmények  támogatják: a Könyvtárostanárok Egyesülete, a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete, az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, a Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Kovács Margit Általános és Szakképző Iskola, a Győri Műszaki SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és  Szakközépiskolája, a Szabadhegyi Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium,  a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér és a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Középiskolája könyvtárosai és könyvtárostanárai.

  1. február 20-án, kedden került sor az első bemutató foglalkozásra, Győrben a Győri Győri műhelymunkaSzolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájában, a 10. E szakközépiskolai osztályban, magyar óra keretében. A tanórát az osztályfőnök és magyartanár Szabóné Horváth Mária kérése alapján terveztem meg. József Attila életét, szerelmeit hagyományos könyvtári eszközökkel és adatbázis-kereséssel dolgoztuk fel. Az információkereséshez felhasználtuk a Magyar Elektronikus Könyvtárat, az Útvonaltervezőt és egyéb irodalmi adatbázisok alkalmazásait. A szakóra után közösen megbeszéltük, értékeltük a látottakat.

A diákok az óra után megköszönték, hogy részt vehettek ebben a programban és hozzátették, legközelebb is szívesen közreműködnek. Ígérhetem, hogy lesz legközelebb, mert szervezés alatt van egy könyvajánló magyaróra, ahol bemutathatják kedvenc olvasmányélményüket társaiknak és egy részletet felolvashatnak az általuk kiválasztott műből, mely lehet vers, regény, novella is.

A műhelymunka további programja, 2018 tavasz

2. foglalkozás Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára – március 6.
A téma: A gyermekkönyvtár tavaszi programjai

3. foglalkozás Apor Vilmos Iskolaközpont – március 12.
A téma: Ismerkedés az online katalógussal – 5. osztály (Tóth Judit)

4. foglalkozás Szabadhegyi Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium- április 13.
A téma: Dokumentumismeret – 4. osztály (Peresztegi Erika)

5. foglalkozás – Kovács Margit Általános és Szakképző Iskola – május eleje
A téma: Bagoly mondja vetélkedő – döntő – általános iskolásoknak (Szabó Lívia)

6. foglalkozás – Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Könyvtára (Baross G. u. 4.) – május 28.
A téma: Web 2.0-ás könyvtári alkalmazások és az e-Hírharang bemutatása (Némethné Sáhó Éva)
A téma: Plakáttervező program (Pozsgai Krisztina)

A beszámolót készítette:

Magdics Erika, a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája könyvtárostanára és Némethné S. Éva, a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium könyvtárostanára

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: