Jó gyakorlatok – Könyvtár-pedagógiai műhelymunka Győrben 5.

Könyvtárpedagógiai műhelymunka 5. foglalkozás

Bagoly mondja…. vetélkedő , 2018.

 Szabó Lívia könyvtáros, tanító

A Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola könyvtárában nyolcadik alkalommal került sor a „Bagoly mondja…” vetélkedő megrendezésére 2018-ban. A döntőre május 22-én a délelőtti órákban kerül sor.

A város iskoláinak 5-8. évfolyamos (vagy annak megfelelő korú) diákjai vehettek részt rajta 3-4 fős csapatokban.

A könyv- és könyvtárhasználat, a minél többféle forrásból való keresés, a forráshasználat szabályainak megismertetése, gyakoroltatása volt fő célom a vetélkedő összeállítása során.

A Mátyás király emlékév apropóján a vetélkedő témája Mátyás király, a reneszánsz, a Bibliotheca Corviniana, a kódexek lettek.

A hatalmas ismeretanyagból csak szemezgetni tudtam, célom az volt, hogy elgondolkodtató, szórakoztató feladatok révén az érdeklődést felkeltsem a téma iránt.

Skandináv rejtvény, hibás meghatározások javítása, képfelismerés, szókereső, szófelhő, szövegkiegészítés, kapcsolatok és kapcsolódások kibogozása, tervezés és rajzolás: az első forduló beküldendő 7, és az iskola aulájában tartott döntő 6 feladata sokféle kihívás elé állította a versenyzőket.

9Bagoly18

Bár idén rövid idő volt a felkészülésre, a pedagógus kollégák és a diákok is lelkesen vetették magukat a munkába. Gondosan, pontosan megoldott és kitöltött feladatlapok, igényesen megtervezett és megrajzolt iniciálék, csapatnevek érkeztek be az első fordulóban.

A döntőre a felkészüléshez ajánlott könyveket és okostelefonokat is hozhattak magukkal a versenyzők. Használták is mindegyiket, hatékonyan. Ebből is kitűnt, hogy előzetesen sokat foglalkoztak a szükséges ismeretanyaggal.

21Bagoly18

Szokás szerint egyszerre, de külön versenyeztek a más iskolákból érkezett csapatok és a mi iskolánk csapatai, mivel én állítottam össze a feladatsorokat, és én készítettem fel a saját diákjainkat.

A döntőn a vetélkedő lelkes támogatója, az általános iskolai egységvezető, Domanyik Szilárdné köszöntötte a megjelenteket. Az eredmények összesítése alatt a vendégek a kézműves és iparművészeti műhelyekben folytatott munkába tekinthettek be.

Jutalmul könyvvásárlási utalványt kaptak kézhez (csapatonként közös kártyán) a Kovács Margit Alapítvány jóvoltából az 1-3. helyezettek.

1. helyezett

1. helyezett csapat és felkészítő tanáruk

2. helyezett

2. helyezett csapat és felkészítő tanáruk

A kollégák visszajelzései alapján jól érezték a gyerekek magukat a verseny során, magam is úgy láttam, hogy bár izgalommal, de örömmel dolgoztak a feladatokon, jókedvűen zártuk a napot és az idei vetélkedőt.

Szabó Lívia könyvtáros, tanító

Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: