Nemzetközi könyvajándéknap – könyvsablonnal

Február 14-ről a legtöbb embernek a Valentin-nap jut az eszébe. Más esemény is kötődik azonban ehhez a naphoz: a Nemzetközi könyvajándéknap. Lehet, hogy nem véletlenül, hiszen a szeretet, mégpedig a könyvek és az olvasás szeretete hívta életre ezt a napot is, amely 2012-től családi kezdeményezésből nőtte ki magát világmozgalommá (nemzetközi oldal, további információk a napról).

Iskolák, iskolai könyvtárak is csatlakoznak a felhíváshoz világszerte, így Magyarországon is. Várjuk kommunikációs csatornáinkon könyvtárostanár kollégáink élményeit, tapasztalatait, ők hogyan készültek erre a napra, hogyan, milyen eredménnyel valósították meg azt!

A könyvajándéknaphoz kapcsolódva Készíts könyvet! címmel összeállítottunk és honlapunkon letölthető formában közzétettünk egy módszertani útmutatóval ellátott könyvsablont.

(Dömsödy Andrea (összeáll.): Készíts könyvet! – Sablon projektekhez. Budapest, Könyvtárostanárok Egyesülete, 2019)

A diákok gyakran kapnak olyan egyszerűnek tűnő feladatot, hogy készítsenek egy „könyvet” egy témában. Célunk, hogy ehhez olyan formát adjunk, ami segíti a formai kivitelezést, hiszen a tanulók maguktól nem is gondolnák, hogy a könyvnek milyen sokféle része van, és azoknak mind-mind funkciója, formai elvárásai.

Ez a sablon és tanulói segédlet segíti a könyvtárhasználat tanítását, de emellett bármely más tantárgy keretében bármely téma feldolgozásának formáját is adhatja. Olyan tanulók munkájához ajánljuk, akik még most ismerkednek az önálló alkotómunkával.

Felhasználási ötletek:
  • A nemzetközi könyvajándéknap alkalmából nemcsak nyomdában előállított, hanem saját készítésű könyvek is ajándékozhatók.
  • Egy témakör összefoglalásának hatékony módja, ha a tanulóknak maguknak kell a tanultakat, olvasottakat strukturálniuk (fejezetekre tagolniuk) és összefoglalniuk.
  • Egy témakör megismerésére irányuló információkeresési, könyvtári kutakodási feladat eredménye is bemutatható ebben a formában.

Ha kipróbálta, ossza meg velünk véleményét a ktegyesulet@gmail.com címen! Publikálásra alkalmas, dokumentált kipróbálásokat szívesen közzétesszük blogunk Jó gyakorlatok rovatában! (Innen tölthető le.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: