Jó gyakorlatok – Könyvtár-pedagógiai műhelymunka Győrben 8.

Bitai Judit
Könyvtár-pedagógiai műhelymunka 8.
Ménfőcsanak

A győri könyvtárostanárok műhelymunka-sorozatának 8. állomása Ménfőcsanak volt, ahol Sulyok Attiláné Erika és kollégája, Horváth Gábor vendégszeretetét élvezhettük. A Bezerédj-kastélyban található csodaszép, modern könyvtár a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér fiókkönyvtára, mely egyúttal a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola iskolai könyvtári feladatait is ellátja.

Sulyok Erika bemutatta a résztvevőknek a könyvtárat, melyet a győri közművelődési könyvtárhoz való csatlakozást követő évben, 2014-ben teljeskörűen felújítottak. A könyvtári tér barátságos, korszerű, a kor igényeinek megfelelő lett, az állomány pedig nagyon igényes és folyamatosan gyarapodó. Helyszínéül szolgál számos, a fiatalabb és idősebb korosztályt egyaránt megszólító rendezvénynek is.

KT2 (1)

 

Az általános iskolás korosztályhoz szólnak minden év szeptember végén vagy október elején a Magyar Népmese Hetéhez kapcsolódó programok, melyek szervezésében a könyvtár aktívan részt vesz.

Az előadás elején a mese jelentőségéről, szerepéről hallhattunk, hiszen „A mese a lélek tápláléka.” Mesékre mindig szükség volt és lesz, hiszen mindenki vágyik a csodák átélésének élményére. Szerencsére ma is sokan szeretik, és rendkívül hasznos a gyermek fejlődése szempontjából. A jó mesehallgatókból lesznek az örömmel olvasó gyerekek.

A népmesék szeretete nagy hagyományra tekint vissza Ménfőcsanakon, hiszen 1992 óta minden év áprilisában megrendezésre kerül a Hegyalján innen, Sokorón túl népmesemondó verseny, melyen győri és Győr környéki kisdiákok vesznek részt. A több mint 25 éves rendezvényen Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes a zsűri elnöke, akire nagyon büszkék a ménfőcsanakiak, mert itt járt gimnáziumba.

Szeptember 30. Benedek Elek születésnapja – a Magyar Népmese Napja, a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon különleges figyelemmel fordulnak a mesék felé. 2006 óta – idén már 13. alkalommal került sor egész hetes programsorozatra a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház szervezésében. Ezen a héten változatos programok zajlanak minden nap: kiállítások, rajzpályázat eredményhirdetése, mesemondó verseny, óvodások versmondása, előadások és Meserétes. Októberben Marék Veronika életmű-kiállítása színesítette a rendezvényt, elsőként vidéken. Tavaly Berecz András, idén Zalka Csenge Virág mesemondók jártak Ménfőcsanakon.

Erika előadását bőséges fotóanyaggal is illusztrálta. Láthattunk a képeken sok-sok kipirult arccal mesét hallgató és mondó kisgyermeket, megtudhattuk, mi az a Meserétes, és hogyan néz ki egy mesefotel. 🙂

KT1

Ezután átvonultunk a kastély másik szárnyába. Erika bemutatta nekünk a Sulyok Vince irodalmi emlékhelyet, ahol az 1956-os forradalom után Norvégiába emigrált helyi születésű költő könyveit, tárgyait, a róla készült tablókat nézhettük meg.

A másik emlékszoba Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas írónőnek állít maradandó emléket. Itt a könyveken, személyes használati tárgyakon túl egy megkövesedett mamutfogat is kezünkbe foghattunk.

Végül egy kis kötetlen beszélgetést tartottunk, finom sütemény és tea mellett. Többek között saját Népmese napi rendezvényeinkről, valamint a tankönyvezés szépségeiről és nehézségeiről beszélgettünk.

KT22

A résztvevők: a házigazda Sulyok Attiláné Erika és Horváth Gábor, Polczer Adél, Peresztegi Erika, Hegedüs Barbara, Kovács Krisztina és Bitai Judit. Elfoglaltságai, ügyes-bajos dolgai miatt sajnos több kollégának le kellett mondania a részvételt, de biztosan állíthatom, hogy így is hasznos és szép együtt töltött délelőttünk volt. Nagyon köszönjük a szervezést és a kedves vendéglátást!

Bitai Judit
Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

A fotókat készítette: Peresztegi Erika és Hegedűs Barbara
Szerkesztette: Cs. Bogyó Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: