Rigában könyvtárosként 1.

Rigában könyvtárosként

Dömsödy Andrea – Pataki Marianna

A Lett Könyvtárosok Egyesülete meghívására Rigában töltünk néhány napot. A lett kollégák a 2017-es wrocławi IFLA konferencián tartott előadásunkat hívták meg országos konferenciájukra.

A szakmai tapasztalatszerzés érdekében korábban utaztunk. Első napunkon, vasárnap Aija Jankava, az iskolai könyvtári szekció elnöke vitt el minket egy könyvtári túrára.

Kari könyvtárak

Első állomásunk a Lettországi Egyetem két karának egymás mellett álló két épülete volt. Természetesen mindkettőben van könyvtár. 

Természetesen mindkettő nyitva is volt, hiszen az épület, így könyvtára is 0-24 órában van nyitva. Az épületbe minden adminisztráció és ellenőrzés nélkül léptünk be, még biztonsági őr sem állt ott. Vezetőnk szerint éjszaka ehhez kellett volna a diákigazolvány. Vasárnap lévén, könyvtáros sem volt. Olvasók és az épületet más célra használók viszont annál többen. Minden önkiszolgálóan működik. Hétköznap természetesen vannak könyvtárosok, akik az olvasókat segítik. Az egyetem ezen karai, vagyis a „Nature” és a „Science” 1-2 éve megnyitott épületekben működnek, melyek építészetileg is különlegesek. A könyvtári terek kialakítás és berendezése azt a szemléletet közvetíti, hogy a könyvtár a mindennapi élet, a tanulás, természetes része. Az épületen belül nincs külön fala, beléptető rendszere, közvetlenül nyílik az egyéb terekből. Ez különösen feltűnő a Science épületben, ahol a nagy, látványos központi tér része.

A Nature épületében szembetűnő az otthonosság. Függőfotelek, puffok, fotelek, napozóágyak, kis asztalok, étkező erősítik ezt. Mindezt modern, fiatalos hangulatban, melyhez az is hozzátartozik, hogy bárpultszerű asztalokról is lehet olvasni vagy épp a külvilágot bámulni. Ezek a terek alapvetően csendesek, de kiscsoportos fülkék és kisebb tantermek is a diákok rendelkezésére állnak a beszédet igénylő tevékenységekhez.

A polcok nincsenek telezsúfolva könyvekkel, de vannak hosszú könyvespolcsorok is. Sok olvasóasztal, mind egyedi fényerőszabályozós világítással. A digitális világ nyomai is látszódnak. A asztalokban beépített konnektorok, a polcok tetején tableten működő katalógus, QR-kódleolvasó, önkiszálgáló kölcsönző gép.

A nemzeti könyvtár

A lettek jelenlegi nemzeti könyvtári épülete kívül-belül látványos, szimbolikus. A főváros központi részén található, meghatározza a városképet. Méltó egy nemzeti könyvtárhoz. A magyar weben is olvashatunk róla.

Az épület kívülről a tudás megmászható hegyét szimbolizálja. Belülről pedig a lett emberek adományából kialakított könyvekkel teli polcok dekorációja uralja a teret. Vagyis az ott látható könyvek nem használhatók, és még optikai trükk is van kialakításukban. 

Természetesen ezt a könyvtárat is meg tudtuk nézni vasárnap, hiszen minden nap nyitva van. Az egyes részlegei más-más nyitva tartással működnek.

Az épület 12 szintes. A felső két szint gyakorlatilag kilátó, ahonnan jól látható a folyó és a város, sőt a tenger is. Ezen emeletek csak vezetéssel látogathatók, de születésnapra és egyéb rendezvényre bérelhetők.

A földszinten kiállítóterek, étterem, konferenciaterem és egy óriási ruhatár található, mely arról tanúskodott, hogy éppen ott jártunkkor is sokan voltak. Az egyes emeletek körfolyosósak, az egyes olvasótermek innen nyílnak.

A 7. emeleten található a gyermekkönyvtár, mely nem egy kutatóhely, mint az OPKM gyermek- és ifjúsági irodalmi különgyűjteménye, hanem gyereket és családjaikat kiszolgáló gyermekkönyvtár. Nem túl nagy, de mint a legtöbb olvasóteremből, innen is gyönyörű a kilátás.  A teret uralja egy nagy papírfa, ezen túl a tér berendezése nem különleges. Az átalakításhoz viszont már megvannak a tervek, a támogatókat még keresik. A látványtervek szerint lesznek itt is függőfotelek, szintben eltolt párnázott nézőtér.

A nemzeti könyvtár természetesen gyűjti és archiválja a lett gyermekkönyveket, a gyermekolvasókat nem ebből szolgálják ki. A KTE és az OPKM ajándékaként 1-1 magyar gyermekirodalmi kötettel gyarapítottuk is állományukat. A gyermekkönyvtár a sok gyermekprogram mellett képviseli az országot az IBBY-ben és könyvkelengye (book start) programot működtetnek.

A teljes fotóalbum: https://photos.app.goo.gl/8HmCo3U4YdjSsTse7

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: