Olvasmányajánló könyvtárostanároknak – Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. április

Ajánló a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. áprilisi számából

Szakmári Klára
  1. Dömsödy Andrea: A rigai könyvtárak üzenete In. Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. 4. 4-11. p. 

A cikk bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy a Lett Könyvtárosok Egyesülete meghívására érkeztek Rigába a kolléganők. A lett könyvtárosok arra voltak kíváncsiak, hogy a KTE civil szakmai egyesületként hogyan valósítja meg a társadalmi felelősségvállalást, milyen dilemmákkal kell szembenéznie? Hogyan és milyen mértékben kell demokratikus ügyeket képviselni, a minőségi oktatás- és könyvtárügyért kiállni?

Az előadás mellet mód volt különféle könyvtárakat is meglátogatni, személyes tapasztalatokat szerezni. Elsőként a Lettországi Egyetem két karának könyvtárát tekintették meg, melyek a nap 24 órájában fogadják a látogatókat. Minden szolgáltatás önkiszolgáló, hétköznaponként  könyvtárosok segítik az olvasókat, az épületek nagyon nyitottak, otthonosak, nem különül el élesen az egyetemi és a könyvtári  és a közösségi funkció.

Lettország Nemzeti Könyvtára már építészeti megoldásával is kiemelkedő, szimbolikus jelentéssel is bír. A 12 emeletes, csupa üveg épület a folyó partján helyezkedik el és legalább annyira szolgál városi-közösségi térként, mint könyvtárként, ahol családok találhatnak programra. Vannak kiállítóterek, kilátó, étterem, konferenciatermek és a hagyományos könyvtári terek is megtalálhatóak. A 7. emeleten van a gyermekkönyvtár és gyermekirodalmi központ. Nem túl nagy, inkább hagyományos megjelenésűnek mondható, most tervezik a megújítását. Módszertani központként rengeteg különféle érdeklődésűnek és korosztálynak szerveznek programokat, versenyeket pl. Apáknak és férfiaknak szóló olvasóversenyt.

A Rigához közeli, Olaines középiskolájának könyvtárát részletesen bemutatja a szerző. Hogyan alakították át a tereket, hogyan mérték fel az igényeket, hogyan és mire használják a diákok a könyvtárat? A megvalósításért 2016-ban elnyerték Az év legjobb épülete Lettországban díjat- az átalakítás kategóriájában. A könyvtár tereinek részletes bemutatása- és a fotók alapján betekintést nyerhetünk egy lett iskolai könyvtár megjelenésébe és mindennapjaiba.

A látogatás alkalmat adott arra is, hogy tájékozódjanak a lett gyermekirodalomról, elkészüljön a magyar-lett gyermek- és ifjúsági irodalmi művek bibliográfiája.

A rigai könyvtárakról a KTE 8. szellemi műhelyén még többet is megtudhattak az érdeklődők.

(Blogunkon:

2. Dóra László : Kölcsönzési ranglisták – 2018. In. Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. 4. 12-20. p. 

Egy fővárosi peremkerület könyvtárának éves kölcsönzési statisztikáján alapuló adatsorokat és elemzéseket olvashatunk. Könyvtárostanároknak is érdemes tájékozódni: mit kerestek, mit kölcsönöztek a közkönyvtárban? Milyen változásokat láthatunk? Kik a legolvasottabb szerzők és mely művek vezetik a listákat? Számunkra különösen érdekes a gyermek- és ifjúsági lista! Mik befolyásolják ezeknek a listáknak a sorrendjét? Hogyan alakul a szórakoztató irodalom  kérdése és bővül-e az olvasói érdeklődési kör?

3. Maróthy Szilvia: Szabad hozzáférésű irodalom: Kerekes Pál új Kalauza In. Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. 4. 50-52. p. 

A cikk könyvismertetés. A kötet az on-line, ingyenesen és jogszerűen elérhető szépirodalmi alkotások elérhetőségének weboldalait mutatja be sokszínűen. Érdemes vele megismerkedni, ajánlani az olvasóknak, tudjanak a diákokkal ezekről a lehetőségről és éljenek is vele!

Budapest, 2019. szeptember 16.

Szakmári Klára, könyvtárostanár

Szerkesztette: Cs. Bogyó Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: