IASL konferencia Dubrovnikban 1.

IASL konferencia Dubrovnikban
Dömsödy Andrea és Pataki Marianna beszámolója
1. rész

Jelenleg tart Dubrovnikban az IASL (International Association for School Librarianship) 48. éves konferenciája és a Iskolai könyvtári kutatások 23. nemzetközi fóruma. Az iskolai könyvtárügy legnagyobb nemzetközi konferenciája 1971 óta kerül megrendezésre. Katy Manck, az IASL jelenlegi elnöke kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy a kutatás, képzés és a gyakorlat képviselői együtt tartják konferenciájukat, mert így a szakma mindkét területe inspirálódhat, kapcsolatot építhet.

A Könyvtárostanárok Egyesülete tagja az IASL-nek, de rendezvényükön eddig csak egyszer tudtunk résztvenni, egy szintén horvátországi eseményen Zágrábban. Az IASL éves konferenciája még soha ilyen közel nem volt Magyarországhoz. Ezt kihasználva az NKA és az EKE támogatásával két fől képviseli hazánkat: Pataki Marianna és Dömsödy Andrea.

Dubrovnikban_IASL_DA&PM

A konferencia címe: Felzárkózás – képessé tétel – átalakulás: iskolai könyvtárak

Időpont:  2019. október 21-25.
Helyszín: Dubrovnik, Horvátország

A konferencia honlapja: http://www.iasl2019.hr/

Szervezők: International Association for School Librarianship (IASL, Iskolai Könyvtárosság Nemzetközi Szövetsége)  és Hrvatska udruga školskih knjižničara (Horvát Iskolai Könyvtárosok Egyesülete)

A konferencia céljai:

  • aktuális iskolai könyvtári gyakorlatok és kutatások megismertetése,
  • diskurzus az iskolai könyvtárak küldetéséről, víziójáról, szerepéről,
  • az iskolai könyvtári programok átalakítási irányainak megvitatása,
  • a horvát és a régió iskolai könyvtárügyének megismerése,
  • jövőbeli globális együttműködések megalapozása.

A konferencia első napja

Hétfőn reggel érkeztünk meg Dubrovnikba. Gyönyörű idő van. A konferencia csak délután kezdődött, így egy kisebb óvárosnézés is belefért még. Eközben a városi könyvtár egy fiókjára is rábukkantunk.

A konferencia előtt külön tájékoztatót tartottak az “első bálózóknak” (First Timer). Itt Katy Manck, az IASL elnöke köszöntött minket, majd röviden bemutatta a program felépítését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatási és a szakmai előadások más színnel találhatók meg a programtáblázatban. Szintén más szín jelöli a “special interest group”-ok programjait, ahol olyan kollégák dolgoznak együtt, akik például a könyvtárostanárképzés vagy a gyermekirodalom területével kiemelten foglalkoznak.

A konferenciára 45 országból 240 kolléga érkezett. Mi a nézőtéren a kezdés előtt kazahsztáni, izlandi és horvát kollégákkal ismerkedtünk meg. A megnyitó egy kedves és látványos eseménye volt, amikor minden ország képviselője kitűzte kis zászlóját.

Dubrovnikban_IASL_zászlók

A megnyitó a horvát himnusszal kezdődött majd közben folyamatosan horvát zenei műsorelemek tarkították a beszédeket.

Dubrovnikban_IASL_zene_tánc

A két szervező egyesület elnökeinek rövid beszéde után a város képviselője is köszöntötte a jelenlévőket.

A kulturális minisztérium könyvtári osztályának vezetője hosszan részletezte, hogy a 2000-es években a horvát társadalom felismerte az iskolai könyvtárak jelentőségét. A hatféle könyvtártípusból álló könyvtári rendszer legnagyobb alrendszere az iskolai könyvtári. Büszkén mondta el, hogy Horvátországban  minden iskolának van könyvtára, ez jelenleg 1174 iskolai könyvtárat jelent. Erre nagy tapsot kapott. Ebben az évben feladatuk ezen a területen az iskolai standardok kidolgozása és bevezetése. A rövid bemutatóhoz jól kapcsolódott az oktatásért felelős minisztérium képviselője, aki szintén hangsúlyozta az iskolai könyvtárak fontosságát. Az elvárásoknak megfelelő iskolai könyvtár- és könyvtárosképe előremutató és modern képet mutat. Egyszerre van benne jelen a tanítás, a közösség, az inspirálás, a tudás, az interakció, a felfedezés. A könyvtárostanárt társalkotónak tekinti a tanulási folyamatban.

A szakmai program zárásaként Jasna Held mesemondó mesélt nekünk horvát és más népek meséiből angolul. A megnyitó koccintással zárult. Akik még bírták ezek után a Horvát kulturális örökség c. műhelymunkán vehettek részt este 9-10.30 között.

Az esemény fotóalbuma megtekinthető itt.

Támogatónk: NKA_logo_2012

A fotókat készítette: Dömsödy Andrea
Szerkesztette: Cs. Bogyó Katalin

Egy hozzászólás

  1. Jó munkát 🙂 🙂 🙂

    Könyvtárostanár ezt írta (időpont: 2019. okt. 22., K, 13:06):

    > konyvtarostanar posted: “IASL konferencia Dubrovnikban Dömsödy Andrea és > Pataki Marianna beszámolója 1. rész Jelenleg tart Dubrovnikban az IASL > (International Association for School Librarianship) 48. éves konferenciája > és a Iskolai könyvtári kutatások 23. nemzetközi fóruma. Az i” >

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: