IASL konferencia Dubrovnikban 5.

IASL konferencia Dubrovnikban
Dömsödy Andrea és Pataki Marianna beszámolója
5. rész, 5. nap

A nap folyamán hosszan buszoztunk Metković városába, ahol két iskolai könyvtárat, Narona római templomát látogattuk meg, majd hajókázás után egy ebédnél még hosszan beszélgettünk a kollégákkal, újabb kapcsolatokat teremtettünk.

Dubrovnik_5.nap_csoportkép

Iskolai könyvtárak

Stjepan Radić Általános Iskola egy 1956-ban épült épületben működik. Kb. ezer diák kb. 50 osztály. A könyvtár az épületen kívülről egy verandáról közelíthető meg, mely frissen felújított. Először egy kis, nagyon tarkán vidámra festett kis helyiségbe érkezünk, melynek csak ruhatár funkciója van. Innen lépünk a könyvtárba, melyben a rigaihoz hasonlóan nem rögtön a könyvtáros asztalába, pultjába botlottunk, hanem egy kiállító falszakaszba és az új könyvek polcába.

A könyvtár egy 134 m2-es tér, mely egyterű, de a sűrű polcos állományt egy ügyes megoldással több ponton áttört fallal leválasztották, melyen két oldalról is van formabontó bejárat. Az egyik közvetlen a könyvtár bejárata felől, ahonnan a falra festett nagybetűkkel felfestett raktári rendet nem lehet nem látni. Az így létrejött szűk térben két kis egyéni tanulóhely, kuckó is kialakításra került. A fennmaradó nagyobb tér egyik oldalán egy óriási képernyő, nappalinak otthonosan berendezett tér található, melyben alacsony bútorokon a képeskönyvek böngészhetők.

A tér közepén variálható trapéz alakú asztalok szolgálják a foglalkozásokat és a csoportmunkát. A tér másik végében pedig a polcokon a szépirodalom kapott helyett. Innen nyílik egy kis folyosószakasz, amiből pedig a mosdók érhetők el.

A könyvtáros asztala modernül és kreatívan berendezett. Egy otthoni íróasztalra hasonlít, semmiképpen nem erődszerű, hanem inkább otthonos. Az otthonosságot erősíti a jól megválasztott mély fűzöld szín, amit a falakhoz választottak. A nagy fehér gömb alakú lampionok játékossá, még vidámabbá teszik a teret.

Az általános iskola mellett van a város középiskolája, melynek könyvtárát szintén meglátogathattuk. Ebben nem voltak különleges építészeti megoldások, de elrendezése érdekes volt. Három szinten helyezkedik el. A földszinten az aulából nyílik az olvasóteremnek nevezett tér, mely tágas, interaktív táblával, folyóirattárolóval és asztalokkal, székekkel felszerelt. Innen fel lehet jutni az első emeletre, ahol a kölcsönözhető állomány és a könyvtáros asztala, pultja található, ez már szorosan a könyvtár első emeleti bejáratához építve. Mert, hogy a könyvtárnak az iskola első emeleti folyosójáról is van bejárata. Az állomány elsősorban nagy példányszámú szépirodalomból állt és kevés, egy beugrónyi ismeretközlőből áll. emellett üveges vitrinekben egy kisebb kézikönyvtár is található. Rugalmasan használható trapéz asztalok itt is vannak.

Innen tovább folytatódott a belső lépcsőház a harmadik szintre, ami a tanári olvasó és ebédlő egyben. Körben könyvek, egy nagy asztal és néhány számítógép.

Egy nemzetközi közösség

A konferencia ötödik napjára egyre erősebb az az érzés, hogy miért is volt érdemes részt vennünk a konferencián. Azon túl, hogy megmutathattuk a magyar iskolai könyvtárügyet és egy kolléga jó gyakorlatát. A 5. nap végére rengeteg névjegykártyát, kontaktok gyűjtöttünk. Mi is sokaknak odaadtuk a KTE és az OPKM szórólapját. Többekkel hosszabban beszélgettünk. Erre a kirándulás hosszú busz- és hajóútja különösen jó alkalom volt. Többekkel már váltottunk e-mailt is. Ezek mind potenciális jövőbeni együttműködések. Ha valaki nemzetközi partnert keres, keressen minket, segítünk!

A fényképezés is jó alkalma volt a beszélgetések elindításának, így kérjük a kollégákat, nézzék el nekünk, hogy az utolsó napról szóló fotóinkon sok a tájkép és a csoportkép. Ígértük az újonnan megismert kollégáknak, hogy megosztjuk velük a fotóalbumot.

Ezúton köszönjük még egyszer az Nemzeti Kulturális Alapnak és az Eszterházy Károly Egyetemnek, hogy biztosította a részvételünk anyagi hátterét.

Az esemény fotóalbuma megtekinthető itt.

Támogatónk: NKA_logo_2012

A fotókat készítette: Dömsödy Andrea
Szerkesztette: Cs. Bogyó Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: