Olvasmányajánló könyvtárostanároknak – Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. július

Ajánló a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. júliusi számából

Szakmári Klára

Istók Anna : Széllel slamben In. Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. 7. szám 4- 9. p.

A Gödöllői Városi Könyvtárban tizenegy éve működik az Irka, amatőr íróklub, 2016-ban pedig meghirdettek kifejezettem diákoknak szóló kreatív prózaíró kurzust. Megdöbbentő, hogy a fiatalok a tanulmányaik során jellemzően csak 12.-ben találkoznak kortárs szövegekkel, esetleg összehasonlító elemzésnél kerül eléjük kortárs vers. Ezen tapasztalatok alapján határozta el a szerző, hogy könyvtári óra keretében a költészet új irányait mutatja be. A foglalkozás célja, hogy a fiatalok megértsék/átérezzék: a költészet élő dolog! A kreatív írásos feladatokat videó-bejátszásokkal segítette, alkalmazkodott az adott csoport igényeihez és reakcióihoz. Mindenképpen a korcsoportot is figyelembe kell venni. Így van program a 9-12. osztályosoknak Széllel slamben címmel és a Csavard fel a szőnyeget 5-8. osztályosoknak.

Előtte fontos egyeztetni az osztály magyartanárával: milyen műveket ismernek, melyek voltak a memoriterek?  Elengedhetetlen, hogy interaktív legyen a beszélgetés, a szabad véleménynyilvánításra kell őket késztetni. Az órát érdemes egy meghökkentő, szabadszájú slammer videóval indítani, pl. Kemény Zsófi: Minden valamivideójával, mivel ez jól bemutatja a slam poetry műfaji sajátosságait. Érdemes Lackfi-mémeket is bevetni a facebookról, beszélgetni az átiratokról. Beszélhetünk a slam történeti és társadalmi hátteréről, a költészeti formanyelv változásairól. Biztos, hogy már a fiatalok is találkoztak vicces átiratokkal, facebookon, messengeren, instagarmon terjedő szövegekkel, képekkel, zenékkel. Többféle feladatot adhatunk ezekhez kapcsolódva. Érdemes felhívni a figyelmüket – ha még nem ismerik a MyPoetry kezdeményezésre, az insta költészetre. A foglalkozás részletes leírását az Én könyvtáram mintaprogramjai között találjuk: URL: http://www.azenkonyvtaram.hu/fejlesztes  Utolsó letöltés: 2019. december 2.

Fejős Edina: Üzenet a palackban : Biblioterápiás sorozat az MTA KIK-ben In. Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. 7. szám 10- 16. p.

A szerző képzett biblioterapauta, aki 2013 óta vezet foglakozásokat, tart kapcsolatot hasonló profilú szakemberekkel. A találkozások havi rendszerességgel zajlanak, nyitott csoportfoglalkozás formájában. Vannak állandó résztvevők és alkalmi csoporttagok, de nagyon fontos a bizalomteli légkör, az elfogadó, másokat meghallgatni, ahhoz kapcsolódni képes magatartás. A csoportban a nők vannak többségben, jellemzően a 40-50 feletti korosztály képviselteti magát. Ezután a szerző részletesen bemutatja  a foglalkozások menetét, szerkezetét. Mire kell figyelnie a csoportvezetőnek? Milyen eszközökkel élhet, hogy elősegítse a megnyílást, az aktív beszélgetést? Pl. képek, fogalmak használata, játékok „bevetése”. A csoportvezető előre eldöntheti: megkéri a csoport tagjait, hogy előre olvassák el a művet, vagy ott helyben ismerkednek meg a szöveggel. Minden esetben szépirodalmi szöveggel dolgozik, akár kortárs, akár klasszikus művet választ.  A felkészülésének folyamatát is leírja, feladatokat talál ki, idézeteket keres, jelöl ki.  A biblioterápia könyvtári formája elsősorban a személyiség fejlesztését szolgálja, a csoport tagjait képes közösséggé formálni.

A módszer iránt érdeklődőknek ajánlom még: csíkszeredai könyvtárostanár kollégánk, Borbé Levente oldalát, ő rendszeresen tudósít biblioterápiás munkájáról, mely elérhető Székelyföldi biblioterápia fb. csoportban. URL https://www.facebook.com/groups/926957151018400/  Utolsó letöltés: 2019. december 4.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlése In. Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2019. 7. szám 22-33. p.

Részletes beszámolót olvashatunk a vándorgyűlés programjairól, plenáris- és szekció üléseiről, melyből kiemelném Bors Anikó – Az év fiatal könyvtárosa díjazottja- előadásának összegzését, mely a gamifikációról szól a KSH könyvtárában.

                                      Szakmári Klára, ny. könyvtárostanár

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: