Információs pult

Kedves Kollégák!
Ezen az oldalon tehetitek fel kérdéseiteket az egyesülettel, az iskolai könyvtárakkal és esetleges szakmai problémáitokkal kapcsolatban!

Igyekszünk rövid idő alatt és szakszerűen válaszolni.

Mivel a hozzászólásokat mindenki olvashatja, személyes és egyéni témákat ne itt vitassatok meg, ha lehet. A közérdekű szakmai információk megosztására viszont jó lehet ez az oldal: a hozzászólás mezőben kérdezhettek, mi pedig szintén kommentek formájában válaszolunk.

Üdvözlettel,

a KTE elnöksége

14 hozzászólás

 1. Köszöntök Mindenkit!
  Remélem élvezzük a nyarat, de hamarosan vége a jónak…
  Az új közoktatási tv változásával , könyvtáros tanárt szeretnének belőlem faragni!
  25 éve népművelő, szabadidőszervező, könyvtáros , kémia tanár voltam..
  Most új feladatok, új törvény! Szakmai segítséget szeretnék kérni, a nálam jogban jártasaktól, hogyan változik a kötelező óraszám, nyitvatartás…
  Iskolai könyvtáros taná kinevezéssel bíznának meg szept 1-el, mert ezt az állam bácsi jan 1-el támogatja , mint álláshely a 100 főnél nagyobb iskolákban.
  Aki tudna bővebb infóval rendelkezni, megköszönném!!!!
  gnzoli66@gmail.com
  További szép nyarat kedves kollégák!

  • Kedves új Kolléga!
   Szeretettel köszöntünk a könyvtárostanárok táborában! Mindenekelőtt azt tanácsoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot a lakóhelyeden működő könyvtárostanári szakmai közösséggel, akik helyben tudnak neked segíteni. Ugyancsak nagy segítséget nyújthat a Könyvtárostanárok Egyesülete, amely vár soraiba. Javaslom, hogy tanulmányozd és kövesd folyamatosan az egyesület honlapját, ahol összegyűjtve sok kérdésedre megtalálod a választ: http://www.ktep.hu/
   Üdvözlettel,
   Cs. Bogyó Katalin

  • Kedves Kolléga!

   A kötelező óraszám annyiban változik, hogy már nem így fogják hívni. Mennyisége pedig az eddigi 22 óra minimum, de munkáltatói döntés alapján 26-ra is növelhető. A KTE Tavaszi Szakmai Napjai keretében mindenhol elhangzott az ezekről a változásokról szóló előadás. A prezentációban van is egy táblázat ami segíti a számítást: http://www.ktep.hu/TRSZN2012miskolc

   Arra viszont figyelni érdemes, hogy amennyiben arról van szó, hogy az új törvényi szabályozás szerinti egy státuszt megkapja, akkor minden más tevékenysége e fölött van, hiszen a törvény pontosan megmondja, hogy milyen százalékokban mi a dolga a 40 órában, és azok mind könyvtári tevékenységek. Ha esetleg további tanításra kérik, vagy más feladatokra, akkor az túlmunka. Vagy a másik megoldás, hogy Ön nem 1 könyvtárostanári státuszt tölt be, hanem pl. csak 0,75-öt, és akkor még felvehető erre a keretre 0,25 könyvtárostanár kolléga.

   Sok sikert az új munkakörhöz. A megyei munkaközösség, szaktanácsadó pedig valóban sokat segíthet a részletekben. Érdemes keresni velük a kapcsolatot.

 2. Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy a jan. 1-jei iskolaátadások milyen kötelezettséget rónak az iskolai könyvtárra. Nekünk már most hozzá kellett kezdeni a hagyományos leltárnak, selejtezésnek. / bútorok, taneszközök, stb./
  Azt viszont nem tudom, hogy a könyvtári állománnyal mi a teendő. Itt is teljeskörű állományellenőrzést kell végezni, vagy a naprakész állományt meglévőnek tekintve kerül állami tulajdonba? Elnézést, lehet hogy tájékozatlan vagyok, de nagyon idegesít ez a dolog. Ráadásul az önkormányzat már harmadik éve megszüntette a könyvtári állásokat, így teljes óraszámban tanítok, és “szerelemből” működtetem a könyvtárat. Köszönöm, ha valaki segít ebben.

  • Kedves Mária!

   A KTE a Tavaszi Szakmai Napok keretében minden helyszínen bemutatta azt a prezentációt (pl.: http://www.ktep.hu/TRSZN2012szekesfehervar), melynek 10. diáján ez olvasható:

   Intézményátadás:

   258/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet
   •Az intézmény teljes vagyonleltárának része:
   • 1.sz.mell. IV.11. bb) a könyvtárak esetében az állománynyilvántartásban nyilvántartott könyvtári állomány
   kimutatása
   •Kimutatás ≠ állományellenőrzés
   • ha a nyilvántartások szabályosak – egyedi
   leltárkönyv (akár papíralapú, akár elektronikus)
   • betartották a 3/1975.(VIII.17.) KM-PM rendeletet
   – az állomány nagysága lapján meghatározott
   időszakonként volt leltár és arról szabályos leltári
   jegyzőkönyv készült

   Vagyis ha a nyilvántartások szabályosak, nem szükséges a teljes állományellenőrzés.

 3. Kedves Andrea!
  Ilyen gyorsan és konkrétan még soha senki nem segített. Nagyon szépen köszönöm! Remélem, a jövő évtől visszakapja az iskolánk a könyvtári státuszt, s talán én is valamennyi órát. Erről jut eszembe, illene befizetnem a tagsági díjat is.
  na, meg is teszem. Jó munkát kívánok szeretettel.

 4. Kedves Kollégák!
  Olyan könyvtáros mentortanárt keresek Budapesten, aki vállalhat gyakornokot, könyvtáros-tanár hallgatót egyetemről. Aki ismer ilyen kollégát, kérem értesítsen!

  Köszönettel.
  Antal Zsuzsa

 5. A mentortanárnak speciális végzettséggel kell rendelkeznie, vagy elég a pedagógus szakvizsga és a pályán töltött gyakorlat?

 6. Kollégák!Segítséget kérnék.Tanítóképző főiskolát végeztem könyvtár szakkollégiumon.Jelenleg senki tudja, hogy elég -e a végzettségem, kell -e tanulnom jövőre.Ez fontos lenne, mert jelentkezni kell, felvételezni, és talán fizetni is, nem keveset.Az állásfoglalást olvastam, de nem vagyok sem könyvtárpedagógus, sem informatikus könyvtáros.Sürgős segítséget kérek, törvényi segítséggel.Azt tudom, hogy végzettségem főiskolának számít, de mi lesz jövőre, nem tudom.
  Sterczer Ödönné, Tatabánya

 7. Kedve Könyvtárostanárok!
  Kérdésem a következő:
  A leselejtezett könyveket a jogszabály szerint értékesítheti-e a könyvtárostanár antikváriumban, és a befolyt összegből vehet-e könyveket a könyvtára számára?
  Előre is köszönöm a választ:
  Dankó Csilla

 8. Tisztelt Elnök asszony, Alelnök asszony!
  2009 óta dolgozom zeneiskolai könyvtárban, 2011-ig megbízási szerződéssel, majd hangszeres tanári órarend óraszámába beépítve. Végzettségem főiskolai szintű pedagógus, illetve néhány hónapon belül kapom meg a mesterdiplomámat. Mivel ezidáig a hangszeres tanulmányaim kötötték le az időmet a tanítás mellett, nem tudtam még megszerezni az 1-2 évvel ezelőttig még érvényes OKJ-s könyvtárosi végzettséget. Most már ráadásul egyetemi papír szükségeltetik a munkakör betöltéséhez. Szeretném pár éven belül elvégezni a szükséges képzést, de addig is szeretném folytatni munkámat a könyvtárban, annál is inkább, mivel könyvtáros kollégáimnak szükségük van a segítségemre, mert én viszem be az állományt a számítógépes adatbázisba. Az iskola vezetősége támogatná ezt, de a kerületi KLIK-ben egyelőre nem tudják, mit tegyenek ebben a helyzetben. Önöknek mi a javaslatuk, vagy van-e ilyen esetre valamilyen jogszabály?
  Másik kérdésem, hogy hogyan kerülnek elszámolásra a könyvtári órák? Tehát, ha egy könyvtáros tanár teljes állásban dolgozik és abból 11 órát tanít, fizikailag hány órát kell a könyvtárban eltöltenie? Megegyezik-e a 11 könyvtári óra a 11 tanítási órával?
  Köszönettel:
  H.N.

 9. Tisztelt Kollégák!
  Érdeklődni szeretnék a könyvtárostanár besorolását illetően az alábbiakban: főállású könyvtárostanár vagyok egy egyházi fenntartású általános iskolában. 2014-ben szereztem mestertanári diplomát magyarból, könyvtárostanárként főiskolai végzettségem van. Jelenleg a magyart nem tanítom. Kérhetem-e a fenntartótól a mestertanári diploma szerinti besorolást? Köszönettel: K.I.

 10. Kedves Kollégák!

  Többféle tankönyvet ill. egyéb oktatási segédletet – fölöspéldányokat- ajánlok fel az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Bp. Raktár u. 1. 1035) állományából .
  Lesz még más is…(a példányszámok nagyon változóak)
  Ez az adattakarékos lista csak ízelítő.
  A részleteket levélben, telefonon, személyesen beszéljük meg.
  Köszönöm a figyelmet, kollégám Szőts Erika nevében is,
  misley judit
  konyvtar[kukac]akg[pont]hu
  (1)3886-759/120 m

  Headway Intermediate st+wb
  upper -Int. stb+ wb

  Streamline Connection stb+wb
  Departures u.a.

  Közgazdaságtan- Mikroökonóma
  – Makro

  Diószegi : Irodalom II.

  Hajas: Magyar nyelv (tk sorozat)

  Nagy Lajos: Nyelv – Szöveg-Játék

  Czapáry- Gyapjas : Matematika (sorozat)

  a pécsi ÉK-sorozat, felkészítő könyvei:
  történelemből, matematikából, stb..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: