Finnországban jártam, könyvtárakat (is) láttam – Légy gyermek… meg fiatal is!

Benyomások finn közkönyvtárakról 4.

Cs. Bogyó Katalin

A sorozat végére került a non plus ultra, könyvtárostanári lelkemhez legközelebb álló,  a gyermekkönyvtár, illetve a gyermek- és ifjúsági könyvtár. Mindkét könyvtár honlapján megjelenik mindkettő, hol egyben (Lapua), hol külön-külön fülön (Seinäjokiban itt és itt). Azzal, hogy a fiataloknak külön szolgáltatásokat nyújtanak, az olvasóvá válás (és több egyéb) szempontjából kritikus időszakban érik el őket, hiszen általában ekkor, a kamaszkorban dől el, hogy valakiből olvasó, ill. könyvtárhasználó marad-e/lesz-e.

Kezdem Lapuával, ami lényegesen kisebb település (14-15 ezren lakják, kb. mint Balatonfüred), mint Seinäjoki, így a könyvtára is kisebb, de ez mégis olyan “főkönyvtár”, amely a környéket és a település általános iskoláit könyvtárbusszal látja el (1972 óta).  Számomra ez az utóbbi a legérdekesebb, s itt jelentős szemléletbeli különbséget látok: a könyvtár évente új, kiváló minőségű könyveket szerez be az általános iskoláknak, ezeket a könyvtárbusz viszi ki ún. könyvtáskákban vagy könyvcsomagokban. Hogy mi kerüljön a táskába, arra a gyerekek javaslatot tehetnek. De visznek még könyvjelzőket, szóróanyagokat is. A könyvekhez könyvtári és olvasási feladatlapokat mellékelnek, amelyek helyes  kitöltéséért matrica jár (14-et lehet összegyűjteni). A 2-6. osztályosok számára olvasási kampányt is szerveznek. Ezen kívül rendszeresen tartanak foglalkozásokat előre meghatározott oktatási program szerint a főkönyvtárban vagy a helyszínen az óvodától a középiskoláig.

A könyvtár azonban nem áll meg a gyerekeknél, a szülőket külön is megszólítja. Leírják, miért fontos, hogy olvasson a gyermekük, mit tehetnek ők a cél érdekében, s ajánlanak pár weboldalt a témában.

De lássuk a képeket: egy régi ipari épületet (lőporgyárat) alakítottak át kulturális központtá, amely egyik része lett a települési könyvtár. A könyvtár központi terének közel felét foglalja el a gyermek és ifjúsági részleg:

Gyermekkönyvtár 1_Lapua

A könyvtárban van meseszoba, a polcok közötti öblökben pár számítógép és sok játék (kis asztalifoci is a társasjátékok mellett), barátságos dekoráció, kutatós feladatok és persze Muminok:

Ha a kis Lapua már ennyire profi, mit tud hozzátenni Seinäjoki?

A gyermekkönyvtár használatának nyilván itt is vannak szabályai (beiratkozás, kölcsönzési idő, késedelmi díj stb.), ám a viselkedési szabályokat párbeszédes formában Pikku Aasi válaszaiból ismerhetik meg a gyerekek (Kis Medvének írja a fordító, de a kép egyáltalán nem medvés, inkább csacsis).

Ami érdekes: a könyvtár olvasáskaland (Lukas Adventure) elnevezéssel városi olvasási versenyt (hasonlítható a mi könyvkirályunkhoz) szervez, amely 6 iskolai évfolyamot érint. A könyvlistát, a feladatlapokat, okleveleket (diploma) külön weboldalról lehet elérni (ez nem tökéletes). Különféle oklevelek (diplomák) járnak az elolvasott könyvszám után (7, 13, ill. 20 könyv).

Az iskolák/óvodák és a könyvtár együttműködési terv alapján dolgoznak, amely szintén az olvasóvá válást ösztönzi. Ebbe beletartozik – Lapuához hasonlóan -, hogy az iskolák a közkönyvtártól könyv-, film- és/vagy játékcsomagot rendelhetnek, amelyeket akár ki is szállítanak nekik, valamint könyvtárhasználati foglalkozások (a könyvtár használatának a tanítása és a tudásmenedzsment készségek elsajátítása) tartása egészen középiskolás korig.

Minden egyébről beszéljenek megint a képek:

És akkor hogy is van a fiatalokkal Seinäjokiban? A jelszó: kölcsönözhetsz, tanulhatsz, csoportos munkát végezhetsz vagy csak pihenj a barátaiddal!

Lehet kölcsönözni a könyvek mellett képregényeket, mangákat, folyóiratokat, hangoskönyveket, DVD-ket és Blu-ray filmeket, digitális játékokat és társasjátékokat. Ezenkívül a fő könyvtárban Xbox, a Nurmo könyvtárban (fiókkonyvtár) a Wii konzolon lehet játszani. (!)

A könyvtárpedagógiai tevékenység hasonló, mint a gyermekkönyvtárban, hiszen a meghirdetett programok a középiskolást korosztályt is megcélozzák. Viszont külön oldal működik Fiatalok címmel a könyvtár honlapján, ahonnan elérhető például a sci-fi és a fantasy irodalom rajonlóinak Risingshadow című oldala. Ugyancsak itt található a Sivupiiri, kifejezetten gyermekeknek és fiataloknak szóló könyves oldal is könyvújdonságokkal, ajánlókkal, interjúkkal, irodalmi programajánlókkal, videókkal, stb. Például itt egy friss irodalomlista az iskolakezdésre. Az irodalmi videóknak külön csatornája van a könyvtár honlapján. Regisztráció után saját fiókod lehet, ahol könyvespolcot készíthetsz, kommentelhetsz stb. Számítógépet a fiatalok is az interneten keresztül foglalhatnak, a felület természetesen – ahogyan a kölcsönzésnél is – három nyelvű.

csbk Lapuában

A lapuai könyvtárban

A végére értem a sorozatnak, elköszönök. Remélem, hogy itt-ott pár érdekes könyvtárságról sikerült írnom, ami mást is érdekelhetett. Köszönöm a figyelmet!

(előzmény) (előzmény) (előzmény) VÉGE 

2 hozzászólás

  1. […] Finnországban jártam, könyvtárakat (is) láttam – Légy gyermek… meg fiatal is! […]

  2. Kati! Mintha a mennyországban jártál volna… Ámultam. köszi

Hozzászólás