Jó gyakorlatok – Könyvtár-pedagógiai műhelymunka Győrben 9.

Szirén workshop

Nagy Éva Ildikó

A foglalkozás vendége – az eddigi gyakorlattól eltérően – külső előadóként Mohai Lajos volt, a Szirén könyvtári integrált rendszer gazdája, fejlesztője. A program a győri POK tavaszi szakmai programjának is része volt.

2019. március 22-én, péntek délelőtt találkoztunk a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium Könyvtárában. Az előadó előre jelezte, hogy nem előadást szeretne tartani, hanem a könyvtárakban, a program használata során felvetődő kérdések illetve problémák megválaszolását tartja elsődlegesnek. Így a résztvevők „készültek” – ahogy láttam – előre összeírt kérdésekkel érkeztek.

sdr

Mivel több kolléga jelezte még a szervezés során, hogy állományellenőrzés előtt állnak, kértem a fejlesztőt, hogy ezt a témát járja alaposan körbe. Így a programot ezzel kezdtük, s már menet közben felvetődtek kérdések, amelyek azt mutatták, érdemes volt helyt adni ennek a programnak, hisz régen járt a fejlesztő Győrben és azóta bizony több programfrissítés is megtörtént.

A továbbiakban szóba került a kölcsönzés. A kölcsönzők adataiban végzett bármilyen módosítás (osztályváltás, személyes adatváltozás stb.) után nem elég csak a rögzítés. El kell végezni a frissítést a következő menüben: Kölcsönzés – Osztályok, Beir. díjak – Frissítés (lap alján középen). Így frissül az összes adat, s nem fordul elő, hogy legyűjtéskor pl. két osztályban is szerepel adott olvasó.

Adatok legyűjtése WordPad-ban készül, a további fejlesztések során sem kerül sorra a Word-be exportálási lehetőség, de most már lehetőség van Excel táblázatként lementeni az adatokat. Ehhez szükséges beállítani a következő menüben az Excel programindító fájljának elérési útját. Ez a Total Commanderrel könnyen megtalálható, többnyire a C gyökérben, a Programm File-ok között a Microsoft Office-on belül van. Rendszergazda nélkül is hamar beállítható a következő menüben: Szervizfunkciók – Paraméterek beállítása – „Adja meg a táblázatkezelő nevét, a teljes elérési úttal” (alulról a 4. sor – nálam így néz ki)

kép

Az Állománykarbantartás – Listakezelés menüben találhatók meg az egyéb listák között az Excel táblázatos legyűjtések, .xls fájlnévvel. „Felvetítés” után, a felugró ablakban a hosszabb üzenet után a Megnyitja a fájlt kérdésre természetesen Igennel válaszolva megnyílik a lista. Ekkor még nem az ismert Excel áll rendelkezésünkre, hanem „Szöveg (tabulátorral tagolt)” fájltípus. El kell rögtön menteni megfelelő mappába, a megfelelő elnevezéssel és ekkor be kell állítani a fájl típusát: „Excel-munkafüzet” (azalatt, ahol elnevezzük a dokumentumot). Ezek után a listát Excel táblázatként kezelhetjük.

Kölcsönzésre visszatérve, a fenti képen látszik, hogy itt kell kipipálni, ha kölcsönzéskor használunk vonalkódot, vagyis a dokumentumokban van vonalkód. Ez esetben a kölcsönzéskor automatikusan a vonalkód ablakba ugrik a kurzor. Ha nincs bepipálva, akkor a leltári számban villog a kurzor, s be kell írni a leltári számot.

Ha az olvasók azonosítása nem a nevekkel, hanem szintén valamiféle azonosítóval történik, itt lehet azt is bepipálni (lásd fenti kép). Jól látható, hogy nálam nincs pipa, az olvasók név alapján kölcsönöznek, olvasójegyet nem használok, védem a fákat. Gondolkozom, hogy a diákigazolványt, mint olvasójegyet bevetem, de még ez nem végleges. Előnye, hogy fényképes, a gyerekeknél szinte mindig zsebben van. Az OM azonosítót az egyik résztvevő kipróbálta, de a hosszúsága miatt nem ajánlja. Ha azonosítóval történik a kölcsönzés (van pipa, adott helyen), akkor a kurzor itt is a megfelelő helyen villog kölcsönzéskor. Ezért érdemes itt beállítani helyesen.

Volt szó a törlésekről is. Ha forráspéldányt kell törölnünk nem gond, mert a program automatikusan másik példányt jelöl ki forráspéldánynak.

Ha véletlenül rossz adatokat viszünk fel adott leltári számú dokumentumhoz (pl. honosítással), van javításra lehetőség a következő lépésekkel: Állománykarbantartás – Állománykarbantartás (bevételezés, módosítás, selejtezés) – Könyvek és más dokumentumok törlése – Egykötetes dokumentum törlése. A felnyíló ablak alsó bal oldalán beírható a leltári szám, a Tovább gombbal megnyílik az adott hibás dokumentum. Ekkor a Dokumentum törlése gombbal törölhetjük az adatokat. Itt nincs szükség törlési ok megnevezésére, hisz azonnal vissza is töltjük az adatokat ugyanerre a leltári számra, de kötelezően meg kell adnunk jegyzékszámot, aminek nincs jelentősége az előbb említett okok miatt, de e nélkül nem enged a rendszer törölni. A következő lépés a helyes adatok visszatöltése adott leltári számra: Szervizfunkciók – Selejtezett dokumentumok karbantartása – Selejtadatokból való törlés (ez az első pont): Az előtte lévő pont élesítésével élővé válik a leltári szám helye, ide írható be az előbb törölt leltári szám. A Rendben gombbal szabadítja fel a rendszer a töröltek közül. Érdemes elvégezni egy állományfrissítést, mint mindig, ha a dokumentumok adataiban változtatunk (Szervízfunkciók – Keresési adatbázis frissítése menüben). A szokásos módon az Állománykarbantartás menüpontban új dokumentumként az adott leltári számmal feltölthetők a helyes bibliográfiai adatok.

Szó volt az állomány tömörítéséről, milyen időközönként érdemes elvégezni. A fejlesztő szerint évente egyszer érdemes elvégezni a következő menüben: Szervizfunkciók – Állományok tömörítése. Az első két pontot (Könyvtár adatok és Kölcsönzési adatok) érdemes tehát évente elvégezni, külön-külön kijelölve és a Rendben gombra kattintva. Így programunk gyorsabban dolgozhat, hisz nem kell akkora adatállományt mozgatnia.

 A résztvevő könyvtárostanárok több ötletet is felvetettek a fejlesztőnek, ami a program használatát gyorsabbá, biztonságosabbá teheti. Mohai Lajos jogosnak és jó gondolatnak tartotta ezeket, s kérte írják meg neki, hogy ezeket a kicsinek tűnő, de a gyakorlatban a munkát nagyban segítő ötleteket beépíthessék a Szirénbe.

A visszajelzések alapján mondhatom, hogy a 2,5 órás találkozó mind a felhasználók, mind a fejlesztő számára gyümölcsöző volt.

Totál Workshop 1

Remélem ezzel a beszámolóval azok munkáját is segíthetem, akik nem tudtak eljönni a szakmai napra.

Nagy Éva Ildikó (könyvtárostanár)
Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium  Szabó László Könyvtár

Fotó: Magdics Erika és Nagy Éva
Szerkesztette: Cs. Bogyó Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: